uefa_logo copyUEFA bi mogla da kazni Izrael

 

Evropska fudbalska unija (UEFA) mogla bi rigorozno da kazni Fudbalsku federaciju Izralea, ukoliko vlada te države nastavi da maltretira palestinske sportiste i da im onemogućava da se takmiče, piše danas izraelska štampa.

Predsednik UEFA Mišel Platini je prošle sedmice u razgovoru sa predsednikom Olimpijskog komiteta Palestine Đibrilom Radžubom rekao da će se maksimalno angažovati da Izrael bude isključen iz svih evropskih takmičenja ukoliko državne vlasti, iz „bezbednosnih razloga“, i dalje budu sprečavali palestinske fudbalere da dolaze na utakmice svog nacionalnog tima.

-Prihvatili smo Izrael i dozvolili mu da igra u Evropi, ali to znači da oni moraju da prihvate naša pravila koja zahtevaju da se svim fudbalerima omogući potpuna sloboda kretanja. Ako Izrael to ne želi da poštuje, snosiće ozbiljne posledice koje mogu da podrazumevaju i isključenje iz evropske zone – rekao je Platini.

Povezana vest:  Suspenzija Bazela bi mogla vratiti Junajted u Ligu šampiona

Predstavnik za štampu UEFA rekao je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje tu izjavu, jer se radilo o privatnom razgovoru dvojice funkcionera.

Zabrinutost zbog ponašanja izraelskih vlasti juče je izrazio i predsednik Međunarodnog olimpijskog komitata Žak Rog, koji je prvi put otkako je na toj funkciji posetio Zapadnu obalu.

Povezana vest:  Pobede Sautemptona, Stouka, remi Noriča i Vest Hema

-Sportski svet je jednoglasan u zahtevu da su sve vlade dužne da sportistima omoguće slobodno kretanje. MOK je sportska, a ne politička organizacija i uradiću sve da pokušam da rešim problem koji imaju palestinski sportisti – rekao je Rog, koji je na Zapadnoj obali prisustvovao prijateljskoj utakmici između Palestine i Jordana.

Predsednik MOK-a potom je otputovao u Izrael, gde će u razgovoru sa predsednikom Šimonom Peresom i drugom državnim zvaničnicima pokušati da ubedi vlasti da više ne prave probleme palestinskim sportistima.

Povezana vest:  Prosinečki hvali prvo, a kudi drugo poluvreme

Predstavnik za štampu Olimpijskog komiteta Palestine Bilal Abualariš rekao je da nacionalne federacije imaju velikih problema da organizuju treninge i utakmice, jer većina reprezentativaca igra u inostranstvu, a nikada se ne zna koga će Izraelci pustiti da uđe na Zapadnu obalu.

Na jučerašnjoj utakmici fudbalske reprezentacije nije bilo kapitena Ahmeda Kaškaša, jer su ga Izraelci vratili sa granice sa Jordanom.

Izraelci sve te optužbe odbacije, a predstavnik za štampu ministarstva odbrane Gaj Inbar rekao je da „Izrael nema ništa protiv sportista, već u nekim slučajevima postoji zabrinutost zbog određenih pojedinaca“.