cesare_prandelliKVALIFIKACIJE ZA EURO 2012

Vivijano: Strašno! Prandeli: Stojković plakao u svlačionici

 

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Italije Antonelo Valentino rekao je televiziji RAI da je utakmica Italije i Srbije definitivno otkazana.

-Sudija je definitivno otkazao utakmicu jer igrači nisu bili bezbedni na terenu. On jedini ima pravo da odlučuje o tome – rekao je Valentino za televiziju RAI.

Čelnik italijanskog saveza rekao je da delegat Evropske fudbalske unije (Uefa) treba da podnese izveštaj, nakon čega će biti poznata kazna za Srbiju, ali da očekuje da će Italija službenim rezultatom od 3:0 osvojiti tri boda.

-Jako mi žao zbog ponasanja sprskih navijaca. Ne razumem sportske razloge ovakvog ponašanja. Zna se da srpski navijači nisu džentlmeni, ali ovo nije trebalo da se desi, pogotovo kada je Srbiji potrebna najveća podrška za ulazak u Evropku uniju – rekao je Valentino, a preneo Korijere delo Sport.

Zvaničnik policije Roberto Masuči rekao je da dugo nije video takvu agresivnost navijača.

Povezana vest:  Milojević: Da napravimo spektakl u Ivanjici

-Znali smo da je ovo bila utakmica visokog rizika, ali na ovakvu agresivnost dugo nismo naišli. Trebalo je da ih zaustave srpski organi, a ovde nije bilo nikoga iz srpske policije. Imali smo informacije da su srpski navijači rizični, imajući u vidu prethodna dešavanja u Srbiji, pa smo pripremili plan za obezbeđenje utakmice. To ne znači da je policija trebala da stoji na terenu, ali to se na kraju desilo – rekao je Masuči.

Oko 300 najvatrenijih srpskih navijača su pre utakmice pravili nerede u centru grada. Bacali su flaše i petarde na prolaznike i prodavnice, zbog čega su mnoge morale da budu zatvorene, a ispisivali su i grafite na Duždevoj palati.

-Znali smo da će doći u velikom broju, a da bismo sprečili štetu u gradu morali smo da ih pustimo ranije na stadion – dodao je Masuči.

Na pitanje kako su navijači uneli baklje i dimne bombe na stadion, on je rekao da se na ulazima ne pretresa svaki navijač.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP 2012, Selektor Antić najavio maksimalne ambicije u novim kvalifikacijama

-2.000 osoba je ušlo na stadion u kratkom roku i zbog toga je bilo moguće da unesu pirotehnička sredstva. Srpski navijači nisu želeli da se ova utakmica odigra – rekao je Masuči.

Srpski navijači su posle utakmice ispred stadiona pokušali da se sukobe sa italijanskim. Navijači su se međusobno gađali flašama, a uprkos kordonu policije srpske pristalice su pokušale da se obračunaju sa italijanskim.

Golman Italije Emilijano Vivijano rekao je da se zbog divljanja navijača plašio da nastavi utakmicu.

-Bilo bi nemoguće da stojim na golu. Stalno bih se okretao da bih izbegao dimne bombe, nisam želeo da mi jedna padne na glavu. Dejan Stanković je plakao, a ja sam rekao sudiji da ne mogu više da stojim na golu – rekao je Vivijano.

Selektor Italije Čezare Prandeli rekao je da oseća veliku gorčinu zbog prekida utakmice.

Povezana vest:  Trifunović: Dobra provera

-Na stadionu je bilo mnogo dece koja su došla da gledaju utakmicu. Nikada nisam doživeo da igrače napadaju u autobusu. Golman (Vladimir Stojković) je bio u našoj svlačionici, tresao se. Nije se plašio samo tog događaja, već što treba da se vrati u svoju zemlju – rekao je Prandeli.

Utakmica između fudbalskih reprezentacija Srbije i Italije prekinuta je posle samo šest minuta igre zbog nereda koje su srpski navijači pravili na stadionu „Luiđi Feraris“.

Utakmica je i počela sa nešto više od 35 minuta zakašnjenja zato što su srpski huligani, kojih je u Đenovi oko 2.000, pre meča upalili nekoliko baklji, bacali dimne borbe, ali i napali golmana „orlova“ Vladimira Stojkovića.

Huligani su na tribini upalili albansku zastavu i uzvikivali: „Ubi, ubi Šiptara“.

Italijanski mediji navode da su srpski huligani nerede pravili i u samom gradu pred početak meča. Navodno su demolirali nekoliko radnji, pisali grafite na spomenicima kulture i sukobili se sa policijom.