FSS_logoOGLASIO SE FSS

U petak hitna sednica Izvršnog odbora FS Srbije

 

Čelnici FSS izdali su saopštenje za javnost a najavili su i sednicu Izvršnog odbora FSS što prenosimo u celosti

 

UEFA pokrenula istragu povodom prekida utakmice u Đenovi

Čelnici Evropske fudbalske unije (UEFA) saopštili su danas da je otvorena puna i detaljna istraga o incidentima ozbiljnog nereda koji su viđeni na juče prekinutoj utakmici Grupe C kvalifikacija za Prvenstvo Evrope 2012. u Đenovi između Italije i Srbije.

U dodatku saopštenja navodi se da je trenutni prioritet kompletiranje dosijea, a koji će uz izveštaje delegata UEFA sa ove utakmice i sudija biti predati Kontrolnoj i disciplinskoj komisiji UEFA na odlučivanje. Predloženi datum održavanja sednice ove komisije je četvrtak, 28. oktobar.

Predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić je za petak, 15. oktobar, zakazao hitnu sednicu Izvršnog odbora naše organizacije. Tom prilikom biće analizirano sve viđeno i urađeno uoči utakmice protiv Italije, a biće donesene i odluke vezane za naredne korake srpske organizacije. Po završetku sednice Izvršnog odbora biće održana i konferencija za novinare, a do tada FS Srbije moli javnost za razumevanje zbog činjenice da neće biti davanja pojedinačnih izjava.

Ovom prilikom FS Srbije želi da zvaničnim putem obavesti domaću javnost o događajima od 12. oktobra 2010, kao i o svemu što smo preventivno uradili u cilju stvaranja dobrih organizacionih preduslova uoči meča u Đenovi.

Jučerašnji dan je počeo održavanjem uobičajenog Tehničko-organizacionog sastanka UEFA. On je bio održan na stadionu „Luiđi Feraris“, a prisustvovali su mu zvaničnici UEFA predvođeni delegatom susreta Davidom Petrijašvilijem iz Gruzije, specijalnim posmatračem suđenja Peterom Mikelsenom iz Danske, sudijama iz Škotske koje je predvodio glavni arbitar Aleksander Tomson, predstavnicima oba saveza, kao i zvaničnicima italijanske policije, hitne pomoći, vatrogasne službe i ostalih organa uključenih u organizaciju meča.

Tom prilikom FS Srbije je u zvaničnoj formi obavestio zvaničnike UEFA i FS Italije o najavama i mogućnostima eventualnih problema tokom susreta. Pre svega, najave su išle u smeru sprečavanja unošenja pirotehničkih sredstava i detaljne kontrole na ulazu, uz molbu da taj proces obave policajci a ne samo stjuarti. Predstavnici italijanske policije su obećali da će biti obavljena detaljna kontrola svih navijača koji budu ulazili u sektor predviđen za pristalice sropskog tima.

Takođe, domaćini su nas obavestili i da će insistirati na utvrđivanju ličnog identiteta svakog navijača sa ulaznicom. FS Srbije je u danima pred susret ulaznice prodavao slobodnim putem, preko interneta, uz poštovanje dobijenih zahteva baziranih na italijanskom zakonu – da svaki kupac ulaznice dostavi ime, prezime i ostale podatke. Kompletnu listu sa svim tim podacima FS Srbije je pravovremeno dostavio FS Italije.

Ovim putem naglašavamo da organizator takmičenja – UEFA, susret u Đenovi nije proglasio utakmicom visokog rizika. To, između ostalog, podrazumeva da nije bio angažovan specijalni posmatrač bezbednosti. Ipak, shvatajući značaj trenutka, mi smo sa naše strane učinili apsolutno sve da davanjem informacija pokažemo kooperativnost i samim tim ukažemo da su problemi mogući, te ih treba na vreme i sprečavati.

Zahtevali smo i pojačane mere bezbednosti i dodatni kontigent policajaca za obezbeđenje srpske reprezentacije. U vremenu koje je naišlo nismo primetili da je angažovan veći broj predstavnika italijanske policije.

Prvi problem većih razmera zabeležen je juče u 12.55 sati. U tom trenutku grupa od nekoliko desetina huligana se okupila ispred „Grand hotela Savoja“, u kojem je bio smešten naš nacionalni tim. Manji deo njih je ušao i u sam hotel, odakle ih je hotelsko obezbeđenje izbacilo napolje, u momentu kada su bili pored recepcije. Sve vreme su skandirali i pevali pesme pretećeg sadržaja upućene ka golmanu reprezentacije Vladimiru Stojkoviću.

Odmah je reagovao komesar za bezbednost FS Srbije, koji je obavestio nadležne u italijanskoj policiji i zatražio dodatne mere i pojačano ljudstvo, na čemu smo insistirali i tokom zvaničnog sastanka. Na taj zahtev nije pozitivno odgovoreno.

U popodnevnim satima, a po nezvaničnom saznanju nekih informacija, čelnici FS Srbije su kontaktirali zvaničnike UEFA Odeljenja za bezbednost i sigurnost stadiona, kao i delegata utakmice, a u želji da ih obaveste o novim detaljima vezanim za najavu problema tokom utakmice. Insistirali smo da se preduzmu dodatne mere i da preventiva bude na najvišem nivou, a pretnje su se, na žalost, pokazale kao tačne.

Novi, mnogo veći i do sada u istoriji domaćeg fudbala nezabeleženi problem, viđen je u 19 sati ispred hotela. U tom trenutku, igrači i članovi Stručnog štaba su se spremali za polazak na stadion. Ogromna većina njih je već bila u autobusu, kojem se iznenada, sa zadnje strane, približila grupa huligana, njih oko 30. Nekolicina je odmah ušla u autobus, uprkos nastojanju članova naše ekipe da ih u tome spreče.

Svi prisutni članovi reprezentacije, predvođeni kapitenom Dejanom Stankovićem i Nikolom Žigićem, apelovali su na mir i zaštitili su igrače. Pre svega, Vladimira Stojkovića, koji je bio meta grupe huligana.

Ružne scene viđene su na vratima autobusa. U jednom trenutku kroz zadnja vrata u autobus je ubačena zapaljena bengalska baklja. Ona je pala na pod i pretilo je da nastane požar većih razmera. Zahvaljujući smirenosti prisutnih igrača, nastali požar je brzo lokalizovan, ali je dim ispunio unutrašnjost autobusa. Zadržana je koncentracija, sprečena je panika, a vatra je ugašena. U tom trenutku u autobus je ušao i poslednji član ekipe i vozač je odmah krenuo.

Zapanjujuće je da niko od predstavnika italijanske policije – u obezbeđenju su bili policajci u automobilu i na motoru, nije reagovao. Niko do njih nije zaštitio srpske igrače, a takav stav policije je bio zaista potpuno neshvatljiv.

Svi prisutni u autobusu su ispoljili visok moral i zajedništvo, iako je atmosfera bila potpuno nefudbalska i nehumana. Najveći problem je stvarao gust dim, zbog kojeg u jednom trenutku nije moglo da se diše, ali je pribranost odnela pobedu nad panikom ma koje vrste. U takvom okruženju igrači i članovi Štaba su došli na stadion i počeli sa pripremama za utakmicu.

Posebnu brigu svi prisutni su pokazali za saigrača i prijatelja Vladimira Stojkovića. Bili su uz njega i činili sve da mu trenutak učine koliko-toliko lakšim. Naglašavamo da Stojković nije povređen i da nije odlazio u bolnicu na preglede, već je sve vreme bio sa ekipom.

Incidenti na stadionu su prikazani, u najvećoj meri, i putem televizijskog prenosa, pa je milionski auditorijum bio u prilici da ih i vidi.

Meč je prvi put prekinut neposredno pred intoniranje himni Italije i Srbije. Delegat Petrijašvili je sazvao hitan UEFA sastanak Kriznog štaba. Tom prilikom predstavnici policije su izneli stav da meč može da počne samo ako policajci budu direktno uz sektor sa srpskim navijačima. Takođe, insistirali su na proceni da ne postoje bezbedonosni uslovi da deo tribina na kojem su bili navijači Srbije bude ispražnjen, već su dodali „da bi to bio uvod u moguće događaje sa nesagledivo tragičnim posledicama“. Stav FS Srbije u tom trenutku se svodio na dva osnovna zahteva – da utakmica svakako bude odigrana i da policija stvori adekvatne uslove za igru.

Postignut je dogovor u svlačionici da igrači priđu sektoru sa našim navijačima i zamole ih da se strasti stišaju. Uz to, tom potezu su prethodila i tri javna obaveštenja za navijače, pročitana na srpskom jeziku, u kojem su upozoreni da nastavak problema može da dovede i do prekida susreta.

Posle dodatnog petominutnog zagrevanja intonirane su himne, utakmica je počela, ali je ponovo prekinuta krajem šestog minuta.

Sudija je obavestio delegata i predstavnike saveza da mu se obratio golman italijanske reprezentacije i rekao da se ne oseća sigurno posle upada dve baklje na teren, kao i da ne može da se koncentriše na dešavanja u igri. Istog trenutka sudijska četvorka je donela odluku da se meč prekine, iako su predstavnici FS Srbije, zajedno sa delegatom, činili sve da se pronađe novi kompromis i mogućnost za nastavak igre.

Sazvan je novi UEFA sastanak Kriznog štaba. Stav sudija je bio poznat, a predstavnici policije su bili decidirani u stavu da ne mogu da garantuju sigurnost za aktere. U situaciji kada nije imao dozvolu od zaduženih za dešavanja na terenu – sudija, i nadležnih za tribine – policija, delegat Petrijašvili nije imao druge opcije do konstatovanja prekida meča.

Na zajednička pitanja delegata Petrijašvilija i predstavnika FS Srbije kako je policija pre samo 10 minuta garantovala mogućnost odigravanja meča i zašto se ne preduzimaju mere ulaska policajaca u deo stadiona sa navijačima Srbije, uz potrebno i pražnjenje dela tribina, odgovori nisu stigli. Predstavnici policije više nisu želeli da pokažu nivo kooperativnosti.

Objašnjavajući razloge za prekid utakmice zvaničnici policije su rekli da je primarni razlog njihova procena da postoji mogućnost od ulaska na teren od strane navijača, dok je opasnost od ubacivanja pirotehtničkih sredstava stavljena na mesto broj dva.

Svi zahtevi i predlozi od strane delegacije FS Srbije vezane za nove korake u cilju smirivanja strasti i mogućnosti za nastavak meča su odbačeni.

Fudbalski savez Srbije osuđuje viđene incidente na stadionu u Đenovi i aktere koji su ih izavali. Ali, u ovom teškom trenutku, ne zaboravljamo da istaknemo da su u ogromnoj većini na pomenutoj tribini bili potpuno mirni i fudbalskom ljubavi ispunjeni navijači naše reprezentacije, ali su, na ogromnu žalost svih nas, i oni poraženi tom prilikom.

Na kraju, FS Srbije upućuje molbu nadležnim državnim organima da nam pomogne u borbi protiv huligana i svih nehumanih i nesportskih pojava kojih je sve više, jer samostalno ovaj boj ne možemo da dobijemo.

Povezana vest:  PRIPREME ZVEZDE, Golmanski tandem budućnosti