NAVIJACI_DJENOVAItalijanska štampa: Udarac u srce fudbala

 

Italijanska štampa u osvrtu na divljanje srpskih navijača u Đenovi navodi da je izbegnuto krvoproliće i postavlja pitanje ko je navijačima iz Srbije dozvolio da uđu u Italiju.

Listovi na naslovnim stranama objavljuju i fotografije vođe navijača Ivana Bogdanova, koji je identifikovan na osnovu tetovaža koje ima na telu.

Njega je policija uhapsila noćas u tri sata, kada su već svi navijači bili izvedeni iz autobusa ispred stadiona, dok je Bogdanov pronađen kako se krije među torbama.

Povezana vest:  Partizan pobedio golovima u drugom poluvremenu

Rimska „Republika“ i „Korijere dela sera“ navode da jučerašnje scene predstavljaju „udarac u srce fudbala“, podsećajući da su navijači Srbije prvo napali sopstvenog golmana Vladimira Stojkovića.

„Pedesetak Arkanovih sinova je bilo spremno da učini sve što je potrebno da bi utakmica bila prekinuta. Na istoku Evrope, od Poljske i Mađarske do Srbije i Rusije, na stadionima rastu grupe ultranacionalista i neonacista“, ističe se u tekstu „Republike“.

List navodi da se ambasadorka Srbije u Rimu Sanda Rašković-Ivić javno izvinila zbog nereda navijača u Đenovi i istakla da te „siledžije ne predstavljaju srpski narod“ i da su ti događaji „sramota“ za Srbiju.

Povezana vest:  Mihajlović: Idemo u Zagreb da se zabavljamo i pobedimio

Gradonačelnica Đenove Marta Vinćenci zapitala se ko je navijačima iz Srbije dozvolio ulazak u Italiju.

-Ko je ovim nesrećnicima dozvolio ulazak u Italiju, koje ni ne mogu nazvati navijačima – rekla je gradonačelnica Đenove, uz ocenu da ih je trebalo još ranije individualizovati i ne dozvoliti im da lome i razbijaju grad i pre utakmice.

Povezana vest:  Air Serbia i Aerodrom na startu Mozzart Zlatne lige

„Republika“ navodi i ocenu da Fudbalski savez Srbije nije previše zabrinut zbog incidenata u Đenovi i dodaje da je utakmicu prekinula grupa navijača koja je ranije razbijala Paradu ponosa u Beogradu.

„Tetovirani rmpalija i njegovi drugovi su pokušali da nam kažu da je za mnoge fudbal i politika, prljavština, egzibicionizam, mišići i parole koje se uzvikuju, a ne mir i fer plej. Hvala im što su nas podsetili na to“, zaključuje list.