uefa_logo copyUEFA: Odgovorna i zemlja domaćin utakmice

 

Portparol Uefe Rob Fokner izjavio je danas da odgovornost za incidente na stadionu ima i Fudbalski savez koji organizuje utakmicu i koji treba da garantuje bezbednost na stadionu, prenela je agencija Ansa.

-Osim onih koji izazivaju incidente, pravila Uefe predviđaju da odgovornost ima i Fudbalski savez koji organizuje utakmicu i koji mora da garantuje bezbednost na stadionu i nadgleda odvijanje meča – rekao je Fokner komentarišući jučerašnje incidente na stadionu Luiđi Fereris u Đenovi.

Povezana vest:  Pobede Juventusa, Đenove i Katanije za kraj sezone

Portparol Uefe kazao je da još ne može da predvidi rezultat istrage koju će sprovesti Disciplinska komisija, ali je podsetio da pravila te organizacije predviđaju sankcije za takve incidente ne samo za navijačke grupe, već i za Fudbalski savez zemlje domaćina koja „nije na odgovarajuć način obezbedila javni red“.

-Uefa će, kako bi utvrdila tačnu raspodelu odgovornosti, uzeti u obzir niz elemenata među kojima i eventualnu razmenu informacija između dva saveza o mogućim namerama navijačkih grupa – rekao je Fokner.

Povezana vest:  25. KOLO JELEN SUPER LIGE, Zvezda protiv Javora bez kapitena i navijača

Šef policije Antonio Manganeli podneo je danas izveštaj o jučerašnjim incidentima na utakmici Srbija-Italija ministru unutrasnjih poslova Italije Robertu Maroniju, navodeći da „italijanska policija ne snosi nikakvu odgovornost“ za nerede.

Kako je prenela Ansa, šef policije istakao je da je „policija, tako što nije oštrije intervenisala, sprečila veću nesreću“. On je rekao da je „samo odgovorno ponašanje pripadnika snaga reda sprečilo još ozbiljnije incidente“.

Povezana vest:  Bolonji oduzeta dva boda

-Bilo je nemoguće sprečiti dolazak srpskih navijača, kako zbog ukidanja viza za srpske državljane što je onemogućilo kontrolu na granici, tako i zbog toga što nas srpske vlasti nisu detaljnije upozorile o kretanju navijača, kako bismo preduzeli posebne mere prevencije“, preneo je Manganeli italijanskom ministru unutrašnjih poslova.