FUDBALSKA-LOPTAItalija: Odgovoran ministar unutrašnjih poslova

 

Italijanska opozicija zatražila je danas od vlade da parlamentu te zemlje podnese izveštaj o incidentima koje su u Đenovi izazvali srpski navijači, preneli su italijanski mediji. Gradonačelnica Đenove Marta Vinčenci ocenila je da je za jučerašnje nerede „odgovoran pre svega ministar unutrašnjih poslova“ Roberto Maroni.

-Ministarstvo unutrašnjih poslova je podcenilo situaciju. Neko treba da objasni kako nije bilo moguće sprečiti dolazak 400 osoba koje su izazvale haos u gradu, a što se mene tiče, za to je odgovoran ministar Maroni – rekla je ona.

Povezana vest:  Ivanović: Sudbinska utakmica sa Danskom

Vinčenci, koju je kako prenose lokalni mediji, jedan srpski navijač na trgu De Ferari u centru Đenove gađao flašom, rekla je i da ne želi da kritikuje rad policije, koja je učinila sve što je mogla.

-Problem je bio na vrhu. Ministarstvo unutrašnih poslova nije umelo da proceni jačinu problema – ocenila je ona.

Povezana vest:  Galijani: Nema ponude Liverpula za Balotelija

Opoziciona stranka Italija vrednosti, oštri kritičar vladajuće koalicije premijera Silvija Berluskonija, zatražila je i Maronijevu ostavku. Povodom jučerašnjih događaja u Đenovi, zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova zadužen za bezbednost na sportskim događajima Roberto Masiči objasnio je da je na stadionu Luiđi Feraris izvršena „pažljiva“ kontrola navijača.

Više faktora razlog je za ono što se dogodilo, uključujući tu i „pravu kriminalnu odlučnost“ nasilnih navijača koji su „bukvalno nasrnuli na pripadnike policije“, precizirao je taj zvaničnik.

Povezana vest:  Matijašević: Nismo nudili ugovor Drinčiću

-Suočili smo se sa pravim kriminalcima, a ne samo razjarenim navijačima. To što nismo odmah intervenisali na stadionu, doprinelo je da se izbegne krvoproliće: ta odluka je bila primerena i odgovarajuća – kazao je on, dodavši da bi „intervencija u delu gde su se nalazili najvatreniji navijači mogla da vodi težim posledicama“.

Italijanski mediji i danas opširno izvestavaju o reagovanjima na jučerasnje incidente u Đenovi, prenoseći izjave predstavnika Uefe, izvinjenja srpskih zvaničnika, kao i komentare srpskih medija.