nemacka_fudbal_logoSukob Cvancigera i Angele Merkel zbog fotografije

 

Odnosi između Fudbalskog saveza Nemačke i državne kancelarke Angele Merkel uzdrmani su zbog naizgled banalnog razloga – fotografije sa polugolim reprezentativcima posle pobede nad Turskom od 3:0.

Fotografija prikazuje Merkelovu kako čestita Mesutu Ezilu, nemačkom reprezentativcu turskog porekla, što je razljutilo predsednika Fudbalskog saveza Nemačke Tea Cvancigera, koji nije bio prisutan u svlačionici. On se medijima požalio da političari zloupotrebljavaju fudbalere.

Povezana vest:  KVALIFIKACIJE ZA EP, Održan trening Orlova po povratku iz Belfasta

Merkelova je dan posle objavljivanja fotografije telefonom pozvala Cvancigera, koji je kasnije rekao da su problemi rešeni.  Fudbalski savez Nemačke poziv Merkelove je, međutim, nazvao izvinjenjem, dok je njena kancelarija navela da je njime samo „razjašnjena situacija“. Izvinjenje, prema saradnicima Merkelove, nije ni bilo potrebno.

Portparol Merkelove Štefen Zajbert (Stefen Seibert) izrazio je žaljenje što Cvanciger nije bio tu tokom fotografisanja, ali je istakao da je kancelarka „ispeglala stvari“.

Povezana vest:  Krstić: Jagodina prekretnica u mojoj karijeri

Merkelova je posetu nemačkim reprezentativcima ugovorila sa tim menadžerom Oliverom Birofom, a pri tom je zaobišla Cvancigera. Pored Merkelove u svlačionici su bili nemački predsednik Kristijan Vulf, njegova ćerka tinejdžerka, kao i portparol i fotograf Merkelove.

Fotografija je objavljena u sred rasplamsale debate o tome kako bi Nemačkatrebalo da u svoj sistem integriše državljane rođene u inostranstvu, posebno četiri miliona muslimana.

Povezana vest:  Arsen Venger: Danas nisam prepoznao svoj tim