UEFA_Liga_Sampiona copyLeuba pre tri godine „izbacio“ Partizan iz Evrope

 

Pravni zvaničnik Evropske fudbalske unije (UEFA) Žan-Samjuel Leuba, koji je sinoć predložio da se prekinuti kvalifikacioni meč za šampionat Evrope 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini Italija – Srbija, registruje službenim rezultatom (3:0) u korist „azura“ stari je znanac naših fudbalskih prestupnika.

Pre tri godine ovaj Švajcarac francuskog porekla kao disciplinski inspektor zahtevao je diskvalifiikaciju beogradskog Partizana zbog nereda koje su priredili njegovi navijači uoči utakmice prvog kola kvalifikacija za Kup UEFA u Mostaru protiv domaćeg Zrinjskog.

„Crno-beli“ su taj susret ubedljivo rešili u svoju korist rezultatom 6:1, ali je malo ko posle toga pričao o sjajnoj partiji novog tima Beograđana.

Povezana vest:  FIFA potvrdila suspenziju Suaresu

U centru pažnje bili su incidenti na stadionu pod Bijelim brijegom čiji su glavni akteri bili navijači Partizana. Slike njihovih sukoba sa lokalnom policijom obišle su ceo svet.

Leuba, koji je prisustvovao okršaju u najvećem hercegovačkom gradu i uživo video sve što se tog dana dešavalao, po završetku meča zahtevao je vrlo oštre kazne za „crno-bele“ – jednogodišnju suspenziju iz takmičenja pod okriljem UEFA i veliku novčanu kaznu za trofejni srpski klub.

Povezana vest:  Partizan odbio ponudu Šahtjora za Markovića

Disciplinski organi UEFA reagovali su brzo pa je sedam dana kasnije doneta odluka o eliminaciji Partizana iz daljeg takmičenja.

Zbog naknadne žalbe uprave „crno-belih“ odigran je i revanš susret u Beogradu, a klub koji je dobio ime po čuvenom hrvatskom srednjovekovnom plemiću, još jednom je pretrpeo debakl pošto je izgubio sa 5:0.

Drugostepena presuda potrvdila je kaznu Partizanu, pa se Zrinjski uprkos gol-razlici 1:11 plasirao u drugo kolo kvalifikacija.

Nakon tri godine, posle divljanja srpskih huligana na tribinama stadiona „Luiđi Feraris“ Leuba ponovo predlaže rigorozne mere Fudbalskom savezu Srbije.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Grupa H, Partizan protiv Brage za prvu pobedu u LŠ

Advokat iz Lozane sada, osim oduzimanja bodova našoj reprezentaciji za „zelenim stolom“, predlaže i da „beli orlovi“ odigraju tri utakmice na domaćem terenu bez prisustva publike.

Kako je sinoć prenela italijanska novinska agencija Ansa, Leuba je takođe preporučio i uslovnu kaznu, koja bi bila aktivirana u slučaju novih divljanja navijača, a to je suspenzija Srbije sa Evropskog prvenstva 2012. godine.

Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije (UEFA) će o utakmici Italija-Srbija, koja je prekinuta zbog nereda u Đenovi 12. oktobra, odlučivati 29. oktobra.