mini_maxi_ligaPočinje jedanaesta sezona Minimaksi lige Srbije 2010-2011

 

U subotu, 30. oktobra utakmicama u Mini Maksi ligi Novi Sad, startuje jedanaesta sezona ovog najmasovnijeg dečijeg fudbalskog takmičenja u Srbiji, regionu zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope, koja se u sezoni 2010-2011 organizuje istovremeno u okviru 27 liga širom Srbije, teritorijalno podeljenih u četiri regiona, i to: region Beograd (Beograd, Požarevac,  Smederevo, Pančevo, Loznica, Ugrinovci-Surčin, Lazarevac), region Vojvodina (Novi Sad, Zrenjanin, Nova Pazova, Ruma, Šabac, Kikinda, Vrbas, Čelarevo, Subotica, Vršac), region Zapad (Kraljevo-Čačak, Užice, Kragujevac, Nova Varoš, Novi Pazar, Kosovska Mitrovica), region Jug (Niš, Kruševac,Vranje, Pirot, Knjaževac) sa preko 10.000 učesnika iz oko 800 ekipa, godišta od 1999. do  2003.

U Beogradu takmičenje startuje u subotu 6. novembra u četiri balon-hale, SRC „Fut“ na Autokomandi, „Imperija – Sport“ na Kanarevom brdu i FK „Trudbenik“ na Zvezdari (dva terena).

 

„U jedanaestoj sezoni nastavljamo sa primenom pravila uvedenih prethodne sezone da sve odluke na terenu donose sami igrači uz asistenciju delegata. Na ovim takmičenjima koja se odigravaju na terenima sa veštačkom travom ili drugom podlogom, ograđenim mantinelom, prioritet su i dalje deca i njihovi interesi da kroz igru i zabavu naprave fudbalske korake u duhu fer pleja. Na utakmicama Mega lige (dečaci 1999. godišta), Maksi lige (2000.) i Midi (2001), biće prisutne sudije, dok će se Mini (2002) i Mikro liga (2003) igrati bez arbitara. Veliku ulogu u tome imaju i treneri, koji treba da edukuju decu u smislu poštovanja fer-pleja, i pripreme igrače na ovakav vid takmičenja. Na kraju festivalskog dela lige, igraju se “takmičarski“ završni turniri, a najbolje ekipe se kvalifikuju za učešća na regionalnim i završnim turnirima za republičkog prvaka. Na kraju, kao „šlag na tortu“ je odmeravanje najuspešnijih ekipa iz Srbije sa vršnjacima iz ekipa, koje su bile najbolje u prvoj sezoni Mini Maksi lige u Republici Srpskoj“, naglašava Vladan Škorić, predsednik DFA i predsedavajući Odbora za bazični fudbal FS Srbije, i podvlači, da  će se insistirati na lekarskoj i svakoj drugoj zaštiti i bezbednosti učesnika, a po završetku lige najtalentovaniji će biti pozvani na Mini Maksi selektivni kamp FS Srbije.

Povezana vest:  Galijani: Klub ima poverenje u Alegrija

 

„Posebno nas raduje podatak, da Mini Maksi liga od svog osnivanja 2001.godine do danas beleži stalni napredak i rast, kako u pogledu kvaliteta samog takmičenja, tako i po broju liga, klubova-učesnika i igrača. Dosadašnja iskustva potvrđuju naš stav da je takmičenje prevashodno u funkciji omasovljenja fudbalskog sporta i stvaranja šire baze. U prilog tome najbolje govore brojni primeri osnivanja novih škola fudbala, oživljavanja rada mnogobrojnih školskih fudbalskih sekcija i fudbalskih klubova koji do skoro nisu imali taj segment fudbalske aktivnosti“, dodaje Škorić.

Povezana vest:  Adebajor: Važno je da igram, ali ne u Zenitu

 

„Kompanija MOL, oficijelni sponzor Mini Maksi lige i DFA su tokom 2010. godine ostvarili odličnu saradnju. Podrškom Mini Maksi  ligi kompanija MOL  nastavilja uspešnu tradiciju ulaganja u omladinu i sport, a posebno je prepoznala značaj i snagu Mini Maksi lige u promovisanju fudbala kao zabave i edukacije i kao pravi način usmeravanja dece ka sportu”.

 

Škorić ističe da je pokrenuta akcija sa DFA pod nazivom „MOL navija za Mini Maksi ligu“ koja se organizuje na MOL-ovim benzinskim stanicama širom Srbije samo za učesnike Mini Maksi lige. Svi učesnici Mini Maksi lige mogu da dobiju na poklon dresove za celu ekipu, a broj kompleta nije ograničen. Do sada su komplete dresova vrhunskog kvaliteta dobile ekipe „Mondijala“ (Beograd), Škole fudbala „Petar Puača – Kabel“ (Novi Sad), „Dribling“ (Subotica) i drugi. Jedan tim će osvojiti i fudbalsku loptu sa originalnim potpisima reprezentativaca Srbije.

Povezana vest:  Vujadin Savić: Snažni Ren!

 

„Mini Maksi liga postaje jedan od zaštitnih znakova srpskog fudbala, pravi fudbalski brend, što takođe u velikoj meri, doprinosi daljoj afirmaciji FS Srbije i na međunarodnom planu. Na brojnim seminarima o „grassroots“ (bazičnom fudbalu) u Nionu, Oslu, Hamburgu, Kopenhagenu, Madridu  čelnici UEFA, visoko su ocenili prezentaciju FS Srbije, koja se pretežno bazirala na dostignućima u okviru dečjeg fudbala i Mini Maksi lige Srbije“, kaže Škorić.

 

Uvereni smo da će nova sezona biti još uspešnija uključivanjem još nekoliko novih Mini Maksi centara (Loznica, Ruma, Šabac, Nova Varoš, Knjaževac, Kikinda, Vrbas, Čelarevo), jer će se još veći broj dece mlađeg uzrasta uključiti u fudbal, kroz brojne klubove i školske sekcije, što će značajno dalje  proširiti fudbalsku bazu u Srbiji.

 

Mini Maksi liga beleži i premijernu sezonu u Republici Srpskoj, organizuje četvrti ženski Mini Maksi kup „Kovilovo 2010“, prvi Mini Maksi kamp „Kemer 2011“ u Turskoj; DFA i Dečija Fer Plej asocijacija potpisale protokol o saradnji, DFA – partner najveće sportske društvene mreže u svetu, World Youth Stars…O detaljima ovih događaja možete pročitati u prilogu ovog saopštenja.