jelensuperliga logoDelić: Sudije same odlučuju, nismo im davali naloge

 

Čelnici fudbalskog takmičenja Srbije rekli su danas da sudije individualno reaguju na politička skandiranja sa tribina i da nisu dobili nikakva uputstva kako da  postupaju u takvim situacijama.

Komesar za takmičenje Super lige Srbije, Branislav Delić rekao je da je sudija sam procenio da treba da se zaustavi igra na današnjoj utakmici Smederevo-Rad zbog toga što su gostujući navijači pevali uvredljivu pesmu protiv predsednika Borisa Tadića.

-Niko od sudija nije dobio nikakav nalog kako da postupa, to je individualno. U pravilniku o takmičenju navodi se da je zabranjeno isticanje političkih parola, tako da je sudija sam odlučio za ovakav korak – rekao je Delić.

Povezana vest:  SP JAR, ITALIJA – SLOVAČKA, Pobeda neophodna i jednima i drugima

Susret je pred kraj prekinut na oko pet minuta zato što su gostujući navijači pevali „spasi Srbiju i ubij se, Borise“. Spiker na stadionu ih je zamolio da prestanu sa takvim skandiranjem, što su oni i učinili, a meč je nastavljen.

Delić je rekao da to za takmičenje nije za sada problem i da uprava lige želi da deluje „edukativno“ na navijače.

-Nije to neki poseban problem sada. Uglavnom delujemo upozorenjima i edukativno. To je naše razmišljanje za sada i klubovima savetujemo da i oni deluju u istom pravcu – rekao je Delić.

Povezana vest:  UEFA: Platini nije obećao Turcima organizaciju EP 2020.

Generalni sekretar Zajednice prvoligaša Miodrag Janković rekao je da je utakmica prekinuta zbog izmene, a da je sudija sam odlučio da iskoristi taj prekid da spikeru prenese molbu navijačima.

Istu pesmu pevali su i navijači Crvene zvezde protiv OFK Beograda u subotu, ali utakmica nije prekidana.

-Nije ni ovde prekidana. Koliko sam čuo, bila je izmena, pa je sudija iskoristio da prenese upozorenje navijačima. Na Zvezda – OFK je bilo više ljudi, pa sudija možda nije čuo. Smatramo da takvim stvarima nije mesto na stadionima – rekao je Janković.

Povezana vest:  Kuzmanović: Izabrao sam Inter zbog povratka u Italiju

Pesma „spasi Srbiju i ubij se“ peva se više od 10 godina na stadionima u zemlji, a pre Tadića bila je usmerena na bivšeg premijera Vojislava Koštunicu, a smišljena je protiv nekadašnjeg

predsednika Slobodana Miloševića.

Nikada ranije utakmice nisu prekidane zbog nje.

-Nije ni sada prekinuta zbog toga, kažem. Ranije se radilo isto kao sada – upozorenjem spikera. Za sada će ostati na tome, a da li će se  nešto menjati u budućnosti odlučiće disciplinski organi – rekao je Janković.