Trodnevna žalost u Togou

 

Angola_2010_LogoTrodnevna žalost počela je danas da se obeležava u Togou čija je delegacija napadnuta u Angoli dok je putovala na Afrički kup nacija u fudbalu.

Napadači su rafalnom paljbom usmrtili tri osobe, među kojima i dvojicu državljana Togoa – pomoćnog trenera Ameletea Abala i portparola reprezentacije Stena Okloa Togoa. Zastave će zato u naredna tri dana u Togou biti spuštene na pola koplja. Snuždeni fudbaleri Togoa kasno sinoć su se predsedničkim avionom vratili na aerodrom u Lomeu u svojoj zemlji.

Povezana vest:  Rozeti: Sistemu suđenja u Rusiji potreban radikalan remont

Nekima su ruke bile u zavoju kojima si im bile obmotane rane od metaka. Sačekale su ih uplakane porodice i navijači.

-Preminuli će biti sahranjeni kako i dolikuje. Odaćemo im poštu kakvu su zaslužili – rekao je premijer Togoa Gilbert Fosun Hungbo.

Reprezentativci Togoa su želeli da ostanu u Angoli i nastupe na Afričkom kupu nacija upravo u znak sećanja na preminule. Državne vlasti, ipak, pozvale su ih da se vrate u zemlju, pošto su ocenile da za fudbalere ostanak nije bezbedan posle napada u petak kada je povređeno osam osoba.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Rezultati utakmica 19. kola i tabela

Najteže ranjen bio je rezervni golman Kodjovi Obilale, koji je podvrgnut operaciji u Južnoj Africi i sada je u stabilnom stanju.

Delovi metka ostali su u stomaku fudbalera, pošto bi njihovo vađenje predstavljalo dodatnu opasnost po Obilalea, koji je pogođen u donji deo leđa. Doktori su istakli da je još rano reći da li će Obilale moći da se i dalje bavi fudbalom, ali su kazali da su optimisti.