sep_blaterBlater će sazvati vanrednu sednicu Izvršnog komiteta FIFA

 

Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater sazvaće vanrednu sednicu Izvršnog komiteta te organizacije na kojoj će se raspravljati o zvaničnom izveštaju povodom optužbi za korupciju u vezi sa glasanjem za domaćina Svetskog prvenstva 2018. i 2022. godine.

Dvojica fudbalskih zvaničnika potvrdili su agenciji Asošiejted Pres da je Blater već kontaktirao kolege iz FIFA da ih obavesti o sastanku koji bi trebalo da se održi sledećeg petka u Cirihu.

Povezana vest:  Anćeloti: Protiv Dortmunda srcem i karakterom

Sednica će se održati dva dana pre nego što Etički komitet FIFA donese presudu o slučaju Amosa Adamua i Rejnalda Temarija, dvojice funkcionera koji su optuženi da su nameravali da prodaju svoje glasove u zamenu za sredstava za finansiranje fudbalskih projekata. Prema rečima jednog od izvora agencije AP, Blater je poslao zahtev za održavanje vanredne sednice ali nije naveo detaljan plan rada.

Povezana vest:  Krunić: Duel sa Radom najvažniji u ovom delu sezone

Izvršni komitet FIFA se poslednji put sastao 29. oktobra, kada su članovi, među kojima nije bilo suspendovanih Adamua i Temarija, odlučili da se glasanje za domaćina Svetskog prvenstva održi 2. decembra, kako je bilo i planirano. Blater je tada rekao da će u izboru učestvovati 22 ili 23 glasača, u zavisnosti da li će Etički komitet kazniti jednog ili dvojicu suspendovanih funkcionera FIFA.

Povezana vest:  Hrvatska policija nastavlja istragu o nameštanju utakmica

Etički komitet FIFA će, takođe, ispitati navode da su Španija i Portugal, koje su se zajedno kandidovale za dobijanje Svetskog prvenstva 2018. godine, prisatale na trgovinu glasovima sa Katarom, koji se prijavio za domaćina Mundijala 2022. godine.