Fudbalska reprezentacija Hrvatske plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva, pošto je večeras u Sočiju pobedila Rusiju posle boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Posle regularnih 90 minuta rezultat je bio 1:1, a posle produžetaka 2:2, pa je odluka o pobedniku pala nakon penala. Penal seriju dobila je Hrvatska sa 4:3.

Rusija je povela u 31. minutu golom Denisa Čeriševa, a osam minuta kasnije izjednačio je Andrej Kramarić. Domagoj Vida je u 101. minutu doneo prednost Hrvatskoj, da bi na 2:2 izjednačio Mario Fernandes u 115. minutu.

Večerašnja utakmica u Sočiju imala je dobar tempo u uvodnim minutima, ali je nakon toga tempo opao i velikih uzbuđenja nije bilo do 31. minuta kada je Čerišev doneo Rusiji prednost od 1:0.

Čerišev je odigrao dupli pas sa Artemom Dzjubom, a onda je neverovatnim udarcem sa dvadesetak metara savladao golmana Hrvatske za svoj četvrti pogodak na Mundijalu. Subašić, koji je stajao na petercu, samo je pogledom ispratio loptu.

Povezana vest:  Matić: Ako se nastavi ovako, bolje da više ne igram

Radost Rusa trajala je, međutim, samo osam minuta pošto je Kramarić u 39. minutu doneo izjednačenje Hrvatskoj. Mandžukić je ušao u kazneni prostor, lepo odigrao do Kramarića koji je glavom savladao Akifejeva.

Kramarić je tim pogotkom postao sedmi igrač Hrvatske koji se upisao u strelce na šampionatu u Rusiji.

Do kraja poluvremena nije bilo većih prilika, pa se na veliki odmor otišilo rezultatom 1:1.

Hrvatska je u 60. minutu imala sjajnu priliku da potpuno preokrene rezultat, ali je Ivan Perišić pogodio samo stativu.

Izabranici Zlatka Dalića su dominirali u drugom poluvremenu, kontrolisali igru, ali to nisu uspevali da pretvore u gol pa je meč otišao u produžetke.

Povezana vest:  Pogba: Nemam problema sa Morinjom

Reprezentacija Hrvatske je u finišu utakmica bila u velikim problemima, pošto se Subašić povredio, a Dalić je samo minut ranije izvršio treću izmenu. Golman Monaka je, ipak, ostao do kraja na golu, ali se potom na početku prvog poluvremena povredio Šime Vrsaljko i morao je van igre.

Kada je izgledalo da je Hrvatska u problemu, Vida je nakon kornera u 101. minutu glavom pogodio mrežu Rusije za veliko slavlje.

Rusija je u finišu drugog produžetka sve karte bacila na napad i to im se isplatilo u 115. minutu kada je Fernandes sjajno skočio posle slobodnog udarca Džagoeva i pogodio za 2:2, pa je poslednji učesnik polufinala rešen posle penala.

Povezana vest:  Mladen Krstajić u gipsu dve nedelje!

Prvi je penal izveo Fjodor Smolov, ali je vrlo slabo šutirao, pa je njegov udarac odbranio Subašić. Marcelo Brozović je bio siguran, baš kao i Džagoev, da bi potom Akifejev odbranio udarac Matea Kovačića.

Fernandes, koji je Rusiji i doneo penale, promašio je ceo gol i taj penal je na kraju bio i odlučujući. Do kraja su pogađali Luka Modrić, Vida i Ivan Rakitić za Hrvatsku, a Sergej Ignaševič i Daler Kuzjajev.

Hrvatska će u polufinalu igrati protiv Engleske, koja je ranije danas pobedila Švedsku sa 2:0.

Utakmica polufinala Svetskog prvenstva između Hrvatske i Engleske na programu je 11. jula od 20.00 na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Dan ranije, u Sankt Peterburgu, sastaće se Francuska i Belgija.