Fudbalska reprezentacija Francuske osvojila je danas Svetsko prvenstvo u Rusiji, pošto je u finalu u Moskvi pobedila Hrvatsku sa 4:2.

Na punom stadionu Lužnjiki, pred 80.000 ljudi, Francuska je povela u 18. minutu autogolom Marija Mandžukića, a izjednačio je Ivan Perišić u 28. minutu. Francuska je ponovo povela u 38. minutu pogotokom Antoana Grizmana iz jedanaesterca, a dva gola prednosti doneo je Pol Pogba u 59. minutu.

Četvrti gol za Francusku postigao je Kilijan Mbape u 65. minutu, a četiri minuta kasnije Mandžukić je postavio konačan rezultat.

Francuska je tako drugi put u istoriji postala prvak sveta, nakon 1998. godine.

Francuska je prva ekipa koja postigla četiri gola u finalu Svetskog prvenstva, od Brazila 1970. godine.

Hrvatska je prvi put igrala u finalu Svetskog prvenstva i ovo joj je najveći uspeh u istoriji.

Hrvatska je bolje počela utakmicu, imala je više loptu u posedu, ali nije uspela da napravi ozbiljnu šansu, a Francuska je povela posle prve prilike. Antoan Grizman je iz slobodnog udarca centrirao pred gol, Mandžukić je zakačio loptu glavm i poslao je u mrežu.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, GRUPA B, Fudbalski savez Nigerije osnovan 1945.

To je bio 12. autogol na Svetskom prvenstvu, što je rekord, a takodje i prvi u finalu u istoriji Mundijala.

Posle toga šansu je imao Domagoj Vida, posle centaršuta Luke Modrića, ali je prebacio loptu preko prečke. Francuzi su u 23. minutu kombinovali preko Pola Pogbe i Kilijana Mbapea, koji je bio jedan na jedan sa Vidom, ali je hrvatski fudbaler dobro intervenisao.

U 29. minutu Hrvatska je iskoristila dominaciju na terenu i izjednačila. Centrirao je Modrić, lopta je došla do Perišića, koji je prebacio na levu nogu i pogodio mrežu sa 15-ak metara. To je bio njegov treći gol na šampionatu.

Povezana vest:  Arsen Venger: Frustriran sam i razočaran

U 35. minutu, posle protesta francuskih fudbalera, argentinski sudija Nestor Pitana pregledao je snimak sporne situacije pred golom Hrvatske i procenio da je Perišić igrao rukom, pa je dosudio jedanaesterac. Grizman je bio precizan i u 38. minutu doneo je novo vodjstvo „trikolorima“.

Hrvatska je do kraja poluveremena napadala, a u nadoknadi vremena prilike su propustili Vida i Perišić.

Hrvatska je bila bolja i na početku drugog dela utakmice, prvi je zapretio Ante Rebić, koji je dobro šutirao, ali je golman Ugo Ljoris dobro intervenisao i prebacio loptu preko prečke.

Utakmica je prekinuta u 52. minutu pošto zbog ulaska nekolicine ljudi u teren, ali je obezbedjenje brzo intervenisalo i meč je posle minut nastavljen.

U 53. minutu iz igre je izašao Ngolo Kante, a ušao je Stiven Nzonzi.

Povezana vest:  Nica napravila iznenađenje, konačno pobeda Oksera

„Trikolori“ su stekli dva gola prednosti u 59. minutu. Pogba je počeo akciju, dodao je loptu do Mbapea, koji je proigrao Grizmana, a on je ostavio loptu Pogbi. Prvi pokušaj Pogbe bio je izblokiran, ali je on posle odbijene lopte sa ivice šesnaesterca poslao loptu pored Subašića.

Novi gol Francuska je postigla u 65. minutu, a strelac je bio Mbape sa 20-ak metara. To je bio njegov četvrti gol na turniru.

Hrvatska je smanjila zaostatak u 69. minutu golom Mandžukića, posle velike greške francuskog golmana, koji mu je dodao loptu pred samim golom.

Hrvatski fudbaleri su posle toga pokušavali da postignu još neki gol, ali nisu uspeli, pa je Francuska drugi put postala prvak sveta.