FUDBALSKA-LOPTABivša Istočna Nemačka bolja od nekadašnjih prvaka sveta

 

Reprezentativci bivše Nemačke Demokratske Republike pobedili su sinoć u Lajpcigu sa 2:1 nekadašnje prvake sveta sa Mondijala u Italiji 1990. godine u revijalnoj utakmici povodom obeležavanja dve decenije od nemackog ujedinjenja.

Selekcija nekadašnje Savezne Republike Nemačke povela je pogotkom Štefana Rojtera, ali je tim Istočne Nemačke preokrenuo rezultat golovima Ulfa Kirstena i Olafa Maršala iz penala.

Povezana vest:  Inijesta: Ne obećavam nove titule, biće mnogo teško

Ujedinjeni Fudbalski savez Nemačke obeležiće danas svečanom ceremonijom u Lajpcigu 20 godina postojanja.

Dve Nemačke su se nakon četiri decenije paralelnog postojanja u doba hladnog rata ujedinile 3. novembra 1990. godine.

Najveći uspeh državni tim ujedinjene Nemačke postigao je 1996. godine, kada su „panceri“ postali šampioni Evrope na prvenstvu u Engleskoj.

U klupskim takmičenjima najviše su postigli Borusija iz Dortmunda 1997. i minhenski Bajern četiri godine kasnije osvajanjem Lige šampiona.

Povezana vest:  Lalatović: Mudrinskom je polomljen skočni zglob

Mnogo više uspeha u Bundes ligi nakon ujedinjenja imaju klubovi iz nekadašnje Zapadne Nemačke, a giganti sa istoka zemlje skrajnuti su na sporedan kolosek u domaćim okvirima.

Klubovi, koji su pre više od dve decenije u Evropi znali da namuče i najveće favorite, danas su daleko od elitne nemačke scene. Mlađi ljubitelji fudbala skoro da i nisu čuli za Dinamo iz Istočnog Berlina, njegovog imenjaka iz Drezdena, Karl Cajs iz Jene ili Lokomotivu iz Lajpciga.

Povezana vest:  Jovetić želi da ode iz Fiorentine, žele ga Inter i Napoli

Ove sezona u Bundes ligi ne učestvuje nijedan tim sa teritorije koja je nekada pripadala Istočnoj Nemačkoj, a poslednji koji su nastupali u eliti sa tog područja bili su Energi iz Kotbusa i Hanza iz Roštoka.