FSS_logoU utorak u Nionu žreb za mlađe reprezentativne selekcije

 

U utorak 30.novembra u sedištu UEFA u Nionu, biće obavljena ceremonija izvlačenja parova za mlađe reprezentativne selekcije u ciklusima 2010/11 (elitna runda) i 2011/12 (kvalifikaciona runda), a ime Srbije naći će se u tri od četiri uzrasne kategorije. „Orlića“ jedino neće biti u tekućem ciklusu U-17 kadetskih reprezentacija (1994.) s obzirom da je naš savez u maju 2011. organizator finalnog turnira Prvenstva Evrope i naša selekcija ne igra kvalifikacije. U konkurenciji U-19 selekcija (1992.) naći ćemo se u prvom šeširu zajedno sa Španijom, Holandijom, Belgijom, Italijom, Francuskom i Nemačkom.

Fudbalski savez Srbije na žrebu u Nionu predstavljaće direktor mlađih selekcija Mitar Mrkela i tim-menadžer mlađih selekcija Igor Gačić. Na licu mesta će se pregovarati i o domaćinima mini turnira, a naš savez istaći će kandidaturu u svakoj od pomenutih kategorija.

 

Evo i pregleda kompletne procedure žreba za mlađe selekcije u Nionu, 30.novembra.

 

CIKLUS 2010/11 (ELITNA RUNDA):

U-19 reprezentacije (1992.godište):

Posle završetka kvalifikacione runde, u igri je ostalo 28 selekcija, koje će, prema učinku, biti raspoređene u četiri šešira. Srbija je, podsetimo, na turniru u Bugarskoj zabeležila sve tri pobede (Bugarska 3:0, Luksemburg 3:0, Rep.Irska 1:0) i naći će se u prvom, najjačem šeširu, što nam daje mogućnost da izbegnemo većinu najjačih selekcija.

Povezana vest:  Vrhovni sud potvrdio zatvorsku kaznu za bivšeg funkcionera

Reprezentacije su raspoređene na sledeći način:

Šešir: Španija, Holandija, SRBIJA, Belgija, Italija, Francuska, Nemačka.

Šešir: Turska, Engleska, Norveška, Rep.Irska, Estonija, Slovačka, Turska.

Šešir: Ukrajina, Mađarska, Belorusija, Izrael, Švajcarska, Portugal, Vels.

Šešir: Crna Gora, Češka, Poljska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija.

Osim sa selekcijama iz prvog šešira, „orlići“ ne mogu da se sastanu ni sa Republikom Irskom, koja nam je bila rival u kvalifikacionoj rundi.

Žreb za ovu selekciju počeće u utorak od 12.15, a grupe elitne runde igraće se u periodu maj-jun 2011.godine a pobednici svih sedam grupa izboriće plasman na završnicu PE. Domaćin finalnog turnira Prvenstva Evrope je Rumunija u julu, 2011.

U-17 reprezentacije (1994.godište):

Primenjuje se potpuno identičan princip, kao i kod U-19 selekcije, a Srbija se neće naći u žrebu, jer kao domaćin finalnog turnira Prvenstva Evrope (1.-15.maj 2011.) ne igra kvalifikacije. U prvom krugu nije bilo većih iznenađenja i svi favoriti su i dalje u igri, ali će se zbog nešto slabijeg skora Francuska naći tek u četvrtom šeširu. Žreb počinje u utorak od 11.15.

Povezana vest:  FS Nigerije istražuje slučaj oko bonusa

Šešir: Rumunija, Nemačka, Danska, Španija, Portugal, Norveška, Italija.

Šešir: Slovačka, Mađarska, Holandija, Engleska, Grčka, Švajcarska, Gruzija.

Šešir: Škotska, Belorusija, Turska, Belgija, Rep.Irska, Island, Hrvatska.

Šešir: Ukrajina, Severna Irska, Rusija, Austrija, Letonija, Francuska, Češka.

Elitna runda će se odigrati u periodu februar – mart 2011.godine, a pobednici sedam grupa priključiće se Srbiji na finalnom turniru. Utakmice finalnog turnira igraće se u Beogradu, Smederevu, Novom Sadu i Inđiji, a žreb grupa zakazan je za 5.april u Beogradu. Takođe, šest prvoplasiranih selekcija sa PE u Srbiji izboriće plasman i za FIFA U-17 Prvenstvo sveta u Meksiku od 18.juna do 10.jula 2011.godine.

 

CIKLUS 2011/12 (KVALIFIKACIONA RUNDA):

U-19 Reprezentacije (1993.godište):

Kvalifikacije za narednu generaciju omladinaca počinju od jeseni 2011.godine, a samo u ovoj konkurenciji sistem prvog kruga biće za nijansu drugačiji nego do sada, jer je Lihtenštajn odustao od učešća, pa će biti formirano 12 umesto 13 kvalifikacionih grupa sa po 4 selekcije. Direktan plasman u elitnu rundu, prema koeficijentu ostvarenom u prethodne tri sezone ostvarile su Engleska, Francuska i Španija, a njima će se pridružiti po dve prvoplasirane selekcije iz svih 12 grupa, kao i jedna najbolja trećeplasirana selekcija.

Povezana vest:  Policija uhapsila Stjuarta Dauninga

Uoči žreba za prvi krug, 48 reprezentacija podeljeno je u samo dva vrednosna šešira, a u svakoj grupi će biti po dve iz prvog i dve iz drugog. Srbija se nalazi u kvalitetnijem šeširu i dobiće jednog „boljeg“ i dva „slabija“ protivnika. Žreb počinje u 10.00.

Domaćin finalnog turnira Prvenstva Evrope 2012.godine biće Estonija, a ovo takmičenje biće i kvalifikaciono za U-20 FIFA Prvenstvo sveta 2013.godine.

U-17 Reprezentacije (1995.godište):

U ovoj konkurenciji primenjuje se identičan princip kao i u prethodnim cikusima, jer je prijavljeno 52 selekcije i one će biti raspoređene u 13 grupa sa po 4 reprezentacije. U elitnu rundu plasiraće se po dve najbolje iz svih 13 grupa, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Princip žreba je isti kao i kod U-19 selekcija, formiraće se dva šešira sa po 26 selekcija, a Srbija je u „jačem“ šeširu. Žreb počinje u 08.30.

Kvalifikacije će se igrati u jesen 2011.godine a domaćin finalnog turnira Prvenstva Evrope 2012.godine je Slovenija.