rusija_logo_SP_2018SP 2018

Rusija domaćin Mundijala 2018. godine

 

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. godine održaće se u Rusiji, dok će se Mundijal 2022. igrati u Kataru, odlučio je danas Izvršni komitet FIFA u Cirihu. Rusija je organizaciju turnira dobila u konkurenciji Engleske, kao i zajedničkih kandidatura Belgije i Holandije, kao i Portugala I Španije.

Kandidati za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine bili su I Australija, SAD, Japan i Južna Koreja. Rusija i Katar do sada nisu organizovale Mundijal.

Povezana vest:  Crveno beli u Budvi bez Tošića i Milovanovića

-Poverili ste nam organizaciju Mundijala 2018. godine i mogu da obećam da nećete zažaliti. Hajde da zajedno stvorimo istoriju – kazao je zamenik premijera Rusije Igor Šuvalov.

-Hvala što ste verovali u promenu, u proširenje fudbala i što ste Kataru pružili priliku. Nećemo vas izneveriti. Bićete ponosni na nas i na Bliski istok. Obećavam to – istakao je vidno uzbuđeni šeik Mohamed bin Hamad Al-Tani, sin vladajućeg emira u Kataru.

Povezana vest:  Pelegrini hoće da zadrži Kolarova u Sitiju

Predsednik Svetske fudbalske federacije Sep Blater čestitao je pobednicima, ali i istakao da sve ponude koje su stigle na adresu FIFA zaslužuju velike čestitke.

-U fudbalu, ipak, mora da se gubi, ali i nije sve u pobedi. Fudbal je i škola fudbala u kojoj se uči porazu – naveo je Blater.

Planovi Katara za Mundijal 2022. godine, po opštoj oceni, bili su tehnički najambiciozniji na predstavljanju ponuda, a ta zalivska zemlja je kao jedan od glavnih argumenata isticala da bi organizacija turnira mogla da ujedini ceo region.

Povezana vest:  Francuska prva i druga liga prete štrajkom zbog poreza

Rusi, koji će 2014. godine biti i domaćini Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, isticali su da će organizacija Mundijala ubrzati modernicaziju zemlje. Premijer Rusije Vladimir Putin, ipak, nije prisustvovao glasanju. Svetsko prvenstvo 2014. godine održaće se u Brazilu.