aleks_ferguson_11Ferguson nadmašio Bezbija

 

Najtrofejniji britanski fudbalski trener Aleks Ferguson danas je ušao u anale Mančester Junajteda, jer je po vremenu provedenom na klupi „crvenih đavola“ nadmašio legendarnog Mata Bezbija.

Bezbi je menadžer Mančester Junajteda bio u dva navrata, a taj posao je ukupno radio 24 godine, jedan mesec i 13 dana. Ferguson je danas taj rekord nadmašio za jedan dan, a sam kaže da je imao sreće što je počeo da radi „na vreme“, jer u sadašnjim uslovima, kada se rezultat traži u roku od par sedmica, tako nešto ne bi bilo moguće.

Povezana vest:  Bajern osvojio Superkup Nemačke

Bezbi je vodio Mančester Junajted od 1945. do 1969, a potom i u sezoni 1970/71, a Ferguson je u novembru 1986. nasledio Rona Atkinsona i prošle su skoro četiri godine dok na Old Traford nije doneo svoj prvi trofej.

-Danas tako nešto sigurno ne bi bilo moguće. Sada se rezultati traže preko noći i zbog toga klubovi menjaju više menadžera u toku sezone, što nije dobro – kaže Ferguson.

Povezana vest:  Dejvid Bekam: Postoji samo jedan Mančester, a to je Junajted

Na klupi Mančestera Ferguson je debitovao 8. novembra 1986. porazom protiv Oksforda od 2:0, a posle tri „posne“ godine navijači su tražili njegov odlazak.

U januaru 1990. posao mu je zavisio od ishoda utakmice trećeg kola FA kupa protiv Notingem Foresta. Spasio ga je Mark Robins, koji je svojim golom obezbedio Mančesteru pobedu, a potom su „crveni đavoli“ osvojili nacionalni kup.

Kada je 1993. na Old Traford doneo prvu titulu prvaka Engleske posle punih 26 godina, više nije morao da brine za svoj status i od tada do danas nizali su se samo uspesi. Ferguson sada ima 26 trofeja sa Mančester Junajtedom.

Povezana vest:  Manćini: Hteo sam da izudarim Nasrija

Iako će u novogodišnjoj noći proslaviti 69. rođendan, škotski stručnjak još ne razmišlja o penzionisanu i kaže da želi još trofeja. Za sada ima 11 osvojenih Premijer liga, pet FA kupova, četiri Liga kupa, dve Lige šampiona, dve titule klupskog prvaka sveta i po jedan Kup pobednika kupova i UEFA Superkup.