logo_juzna_korea_fudbalSP JUŽNA AFRIKA

Grupa B: Južna Koreja u osmini finala

 

Fudbalske reprezentacije Nigerije i Južne Koreje odigrale su večeras u Durbanu nerešeno 2:2, u utakmici trećeg kola Grupe B na Svetskom prvenstvu.

U drugoj utakmici u Grupi B Argentina je pobedila Grčku sa 2:0 i tako osvojila prvo mesto u grupi, a Južna Koreja je ovim bodom, kao drugoplasirana ekipa iz te grupe izborila plasman u osminu finala.

Argentina ima devet bodova u Grupi B, Južna Koreja četiri, Grčka je ostala na tri boda, dok je Nigerija zauzela poslednje mesto sa jednim bodom.

U osmini finala Argentina će igrati protiv drugoplasirane ekipe iz Grupe A Meksika, dok će Južna Koreja igrati sa Urugvajem, koji je osvojio prvo mesto u toj grupi.

Golove za Nigeriju na večerašnjem meču postigli su Kalu Uče u 12. minutu i Jakubu u 69. minutu iz jedanaesterca, dok su strelci za Južnu Koreju bili Jung-Su Li u 38. minutu i Ču-Jong Park u 49. minutu.

Južna Koreja je agresivnije ušla u utakmicu i već u drugom minutu mogla da povede, ali je Čung Jong Li zamalo šutirao pored stative. Posle šest minuta slobodan udarac izveo je Sung Jung Ki, ali je lopta otišla preko gola.

Povezana vest:  JELEN SUPER LIGA, 17. KOLO, Zvezda na Banjici, Partizan dočekuje Javor

Četiri minuta kasnije, posle prve šanse na utakmici Nigerija je povela. Čidi Odija je prošao pored trojice protivničkih igrača i centrirao do Učea, kome nije bilo teško da pogodi mrežu.

Nigerijac Činedu Obasi je u 29. minutu pokušao da iznenadi golmana Sung-Rjong Junga, ali je južnokorejski golman lako zaustavio njegov šut. U sledećem napadu Ji-Sung Park odlično je pronašao Ču-Jong Parka, ali je golman Vinsent Enijama bez problema odbranio.

Južna Koreja je posle toga pojačala napade i ponovo imala dobru šansu. Sung Jung Ki je centrirao do Ču-Jung Parka, ali je golman Nigerije u poslednji čas pre napadača stigao do lopte i izbio je u polje.

Priliku da donese Nigeriji vođstvo od dva gola Uče je propustio u 36. minutu, kada je pogodio stativu.

Posle dva minuta Južna Koreja je izjednačila, nakon što je Sung Jong Ki iz slobodnog udarca pronašao Jung-Su Lija, ovaj je pokušao glavom da zahvati loptu i promašio, ali lopta mu je pala na lecvu nogu, posle čega je iz voleja zatresao mrežu.

Povezana vest:  Dženifer Lopez otkazala nastup na otvaranju Mundijala

Južna Koreja je do vođstva stigla u 49. minutu, pošto je Ču-Jong Park iskosa sa desne strane odlično izveo slobodan udarac, lopta je prošla pored „živog zida“ i prevarila golmana Enjamu. Napadač Južne Koreje je pet minuta kasnije ponovo oprobao šut, ali je bio neprecizan.

Ču-Jong Park je u 63. minutu mogao da reši pitanje pobednika, ali je njegov šut odbranio golman Nigerije.

Dva minuta kasnije odličnu šansu za izjednačenje propustio je Jakubu, pošto je posle dobrog centaršuta Jusufa Ajile sa dva metra šutirao pored gola.

Jakubu se iskupio u 69. minutu pošto je uspeo da iskoristi jedanesterac. Prethodno je „rezervista“ Nam-Il Kim oborio u kaznenom prostoru Obasija, a sudija Olegario Benkerensa je dosudio penal.

Povezana vest:  Bajern gradi trening centar vredan 70 miliona evra

Posle izjednačenja obe ekipe su napadale, Ji-Sung Park je u 76. minutu predriblao protivničkog igrača i dobro šutirao, ali je lopta, ipak, otišla pored gola. Gol je, iz izgledne šanse, mogao da postigne i „rezervista“ Nigerije Obafemi Martins, ali je u 80. minutu bio neprecizan.

Poslednje dve šanse na utakmici imao je Viktor Obina, ali je oba puta bio neprecizan.

Stadion: Durban Gledalaca: 62.000.

Sudija: Olegario Benkerensa, Hose Kardinal, Bertino Miranda (Portugal).

Žuti kartoni: Enjeama, Obasi, Jusuf (Nigerija) Kim Nam-Il (Južna Koreja)

Nigerija: Vincent Enjeama, Čidi Odia, Danijel Olusola Šitu, Dožef Jobo (Ehijeile od 47′), Dikson Etuhu, Činedu Obasi, Jakubu (Obina od 70′), Nanko Kanu (Martins od 57′), Rabiu Afolabi, Kalu Uče, Ajila Jusuf.

Južna Koreja: Jung Sung-Rjong, Čo Jong-Hung, Park Ji-sung, Kim Jung-Vu, Park Ču-Jong (Dong-Jin Kim od 90′), Li Jung-Pju, Li Jung-su, Ki Sung-jong, Li Čung-Jong, Jeom Ki-hun (Kim Nam-Il od 63′), Ča Du-ri.