Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Slaviša Kokeza rekao je danas da je odluka da od naredne sezone svi klubovi Super lige imaju dvojicu igrača mladja od 21 godine ulaganje u budućnost srpskog fudbala.

„Od naredne sezone svi klubovi Super lige će imati obavezu da u startnoj postavi imaju dvojicu igrača koji su mladji od 21 godine što je značajno za podizanje kvaliteta i razvoj mladih fudbalera. Samim tim, veći kvalitet pojaviće se i u mladjim selekcijama svih reprezentativnih selekcija. Radi se o odluci koja će definitivno mnogo uticati na razvoj naših mladih igrača“, rekao je Kokeza za RTS, prenosi FSS.

Pored toga, u Super ligi će naredne sezone igrati 20 klubova, a po mišljenju Kokeze to je „poštena i fer odluka“.

„Pošto smo se našli u specifičnoj situaciji zbog pandemije korona virusa, uputili smo dopis svim klubovima Super i Prve lige da se izjasne da li misle da treba da imamo ligu sa 16, 18 ili 20 klubova. I većina klubova se izjasnila da elitna liga treba da se proširi, a FSS je ispoštovao njihovu želju i doneo odluku da naredne sezone imamo Super ligu sa 20 klubova, odnosno Prvu ligu sa 18“, rekao je Kokeza.

Povezana vest:  Grant: Moglo je i drugačije da se završi

„Mislim da je ta odluka poštena i fer prema svim klubovima, jer se prvenstvo nije nastavilo plej-ofom i plej-autom, odigrana su samo četiri kola i da ne bismo ulazili u to da li je neki klub oštećen tim činom, doneli smo odluku za koju mislim da je najpravednija i najpoštenija za sve klubove Super i Prve lige“, dodao je on.

Zbog korona virusa, Uefa je promenila sistem i termine takmičenja, tako će klubovi igrati samo po jedan kvalifikacioni meč na putu do Evrope.

„Biće to mač sa dve oštrice. Kada se igra samo jedna utakmica i to zavisi na čijem terenu, to praktično znači da klubovi sa slabijim rejtingom imaju veću šansu za prolaz u narednu rundu nego da se igraju dve utakmice. Teško je reći da li je to plus ili minus za naše klubove, zavisi mnogo od žreba i kvaliteta protivnika“, rekao je Kokeza.

Povezana vest:  Fernando Tores: Ne brine me što još nisam postigao gol za Čelzi!

Prethodnih sezona Crvena zvezda i Partizan su imali dobre nastupe na medjunarodnoj sceni. Ti rezultati su, po rečima Kokeze, jako značajni za srpski fudbal, iz više razloga.

„Prvo, samim plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona i Lige Evrope, Crvena zvezda i Partizan su dobili značajna sredstva od UEFA, kao i FSS iz Fonda solidarnosti Uefa. I taj novac smo iskoristili da izvršimo rekonstrukciju terena na velikom broju stadiona u Srbiji“, rekao je on.

U fokusu će uskoro biti i utakmice reprezentacije.

„U septembru nas očekuju mečevi u Ligi nacija sa Rusijom i Turskom, biće to prilika za selektora Ljubišu Tumbakovića da još jednom proveri sve kandidate za najbolji nacionalni tim pred duel sa Norveškom u Oslu, 8. oktobra“, rekao je Kokeza.

Povezana vest:  NEMAČKA LIGA, Vesti

„Naravno, želimo i dobre rezultate u novom ciklusu Lige nacija, ali to će nam, pre svega, biti dobra priprema za najvažniju utakmicu na putu do prvenstva Evrope i nadam se da će selektor i igrači učiniti sve da se iz Srbija iz Osla vrati kao pobednik“, istakao je on.

Predsednik FSS bio je jedan od onih koji su bili zaraženi korona virusom.

„Prva tri-četiri dana se nisam osećao dobro, imao sam problema sa disanjem i plućima, a kako temperatura počne da pada, onda je i osećaj bolji, oporavljate se polako. Sada se dobro osećam. Iskoristio bih priliku da još jednom zahvalim svim članovima medicinskog osoblja, doktorima, sestrama na velikoj posvećenosti i iskazanom profesionalizmu. Oni su naši junaci i zaslužuju jedno veliko hvala od Srbije“, rekao je Kokeza.