karl-heinz-rummeniggeEvropski klubovi traže manje reprezentativnih utakmica

 

Vrhunski evropski klubovi spremaju se za žestoke pregovore sa FIFA, u kojima će tražiti smanjenje broja utakmica državnih reprezentacija. Predsednik Udruženja evropskih klubova, Karl Hajnc Rumenige rekao je danas u Ženevi da FIFA mora da shvati da klubovi plaćaju igrače, koji se posle „potpuno isprazne“, jer se broj reprezentativnih utakmica samo povećava.

-Moramo da zaustavimo ovaj trend da se stalno traži još i još. Stvarno se nadam da je FIFA spremna to da prihvati. Govorimo o našim igračima, a njih ne plaća ni FIFA, ni bilo ko drugi. To je pravna činjenica i to mora da se prihvati – rekao je Rumenige.

Povezana vest:  Božović: Ne kukamo, ne plačemo, sad treba da pokažemo koliko smo jaki i veliki

Nekadašnji nemački reprezentativac priznao je da će se verovatno sukobiti sa predsendikom FIFA Sepom Blaterom po pitanju napetosti između reprezentacija i klubova. Blater je prošle nedelje rekao da želi da se igra manje evropskih liga, sa manje utakmica, da bi fudbaleri odmorniji dolazili na Svetsko prvenstvo.

-Moja ideja je suprotna. Strogo sam protiv smanjenja klupskih utakmica. Sastaću se sa gospodinom Blaterom za par meseci i razgovaraćemo o tome, jer verujem da moramo da nađemo realno rešenje – rekao je Rumenige, koji je i predsednik Bajern Minhena.

Povezana vest:  Verder siguran protiv Štutgarta

Udruženje klubova broji 197 članova. Oni će se februara sastati na redovnom polugodišnjem sastanku u Ženevi da bi sastavili strategiju uticanja na reprezentativni raspored FIFA, koji je napravljen do 2014. godine.

Kalendar se sastavlja na četiri godine za reprezentativne utakmice, a FIFA zahteva da klubovi širom sveta puštaju svoje najbolje igrače. U 2011. godini zaštićeno je 10 termina za reprezentativne utakmice, kao što su kvalifikacije za Evropsko prenstvo, kao i dodatna tri datuma za prijateljske mečeve u februaru, junu i avgustu.

Povezana vest:  Lionel Mesi: Jednog dana ću osvojiti Svetsko prvenstvo s Argentinom

Klubovi moraju da puštaju igrače i na Azijski kup, koji se trenutno igra u Kataru, zatim za severnoamerički Zlatni kup u SAD, kao i Kopa Amerika, koji je na programu u Argentini u julu.