Villa3Barselona sa četiri gola Malagi srušila rekord i odvojila se od Reala

 

Fudbaleri Barselone deklasirali su Malagu 4:1 u poslednjoj utakmici 19. kola španskog prvenstva. Ono najbitnije, prvi su se put ove sezone od Reala odlepili na četiri boda.

Katalonska se ekipa na taj način učinila nezavisnom o eventualnom porazu od Reala na Santago Bernabeuu u prolećnom El Clasicu. Dobiju li prvaci sve druge utakmice, sigurno će biti prvaci. Posledica je to Realova nedeljnog kiksa kod Almerije (1:1).

O završnici je još svakako prerano govoriti s obzirom da je Barseloninom pobedom završen tek prvi deo prvenstva. To je Kataloncima 21. naslov „jesenskog“ prvaka. U istoriji Primere 50% ekipa prvoplasiranih na polovini prvenstva kitilo se naslovom prvaka na njegovom kraju. Barselona je zimski prvak treću godinu zaredom, što znači da je Žozep Gvardiola na učinku od 100%. Dosad je oba puta uspevao i da finišira na prvom mestu.

Povezana vest:  Prandeli: Imamo ozbiljan problem sa rasizmom

Barcselona je polusezonu završila sa 17 pobeda i 52 osvojena boda. Time su Katalonci srušili svoj vlastiti rekord otpre dve sezone po broju osvojenih bodova nakon 19 kola, a nadmašili su i rekordni učinak Real Madrida predvođenog Alfredom Di Stefanom iz sezone 1960/1961: pre 50 je godina madridski klub na polovini prvenstva imao 16 pobeda.

Povezana vest:  Partizan gostuje Vojvodini, Zvezda dočekuje Mladost

Konačno, Barsa je u nedelju odigrala 28. službenu utakmicu zaredom bez poraza, čime je aktuelna ekipa srušila klupski rekord iz sezone 1973/1974. Tadašnja ekipa, predvođena Holanđaninom Mihelsom (trener) i Krojfom (igrač), nanizala je 27 utakmica bez poraza.

Protiv Malage najubojitiji je domaći igrač bio David Vilja, koji je s nova dva pogotka došao do brojke 14 ovosezonskih prvenstvenih pogodaka. Na trećem je mestu liste iza Ronalda (22) i Mesija (18), koji se ovaj put nije upisao među strelce. Jednom je asistirao.

Povezana vest:  Danilo Pantić: Prilika da vratimo Bešiktašu

Barselona je inače totalno dominirala utakmicom igranom na Nou Campu te je ubedljivo najbolji fudbaler gostiju na terenu bio golman Serđio Asenjo.

Zbog povrede je dvoboj u 27. minuti utakmice napustio desni bočni odbrambeni igrač domaćeg tima Dani Alveš zbog lakše povrede lože.