rodger_federer_4AO 2011, REZULTATI

Siguran start Rodžera Federera

 

Branilac titule prvaka Otvorenog prvenstva Australije Rodžer Federer iz Švajcarske uspešno je počeo takmičenje na ovogodišnjem turniru u Melburnu, pošto je u prvom kolu deklasirao Slovaka Lukasa Lacka sa 3:0 (6:1, 6:1, 6:3).

Federer je prošle sezone u Melburnu osvojio 16. grend slem titulu što je apsolutni rekord. Ove godine pokušaće da osvoji i petu titulu na Australijan openu, ali i da spreči trenutno najboljeg na svetu Rafaela Nadala da postane vlasnik sve četiri grend slem titule za redom.

Prethodni put je to nekome uspelo davne 1969. godine, kada je Rod Lejver bio prvak Otvorenog prvenstva Australije, Rolan Garosa, Vimbldona i Otvorenog prvenstva SAD.

Povezana vest:  Ana Ivanović: Osećam napredak, želi da i dalje trenira sa Gintartom

-Zaista uživam trenutno, igram stvarno dobro i vrlo sam srećan zbog toga – rekao je Federer na konferenciji za novinare posle pobede nad Slovakom.

Prvi dan takmičenja bio je koban za Sema Kverija, 18. nosioca.

Kveri je izgubio od Poljaka Lukasa Kubota sa 2:3 (7:5, 2:6, 6:3, 1:6, 6:8), pa je prvi među nosiocima završio takmičenje. Francuz Gael Monfis, 12. nosilac, i 16. „kosturaš“, Amerikanac Mardi Fiš, uspeli su da prođu u drugo kolo, iako su gubili sa 0:2.

Monfis je savladao nekadašnjeg juniorskog svetskog šampiona Tiema De Bakera sa 3:2 (6:7, 2:6, 7:5, 6:2, 6:1). De Baker je u trećem setu i servirao za konačan trijumf, ali nije iskoristio šansu.

Povezana vest:  WTA DOHA, Jelena Janković u polufinalu turnira u Dohi

Fiš je savladao Rumuna Viktora Haneskua sa 3:2 (2:6, 4:6, 6:3, 7:5, 6:3). Endi Rodik iz SAD je bio siguran u duelu sa Janom Hajekom, 3:0 (6:1, 6:2, 6:2).

Uspešan start imala je i Karolina Voznjacki, prvi nosilac u ženskoj konkurenciji, pošto je savladala Argentinku Hiselu Dulko sa 2:0 (6:3, 6:4) i ostvarila prvu pobedu u sezoni.

-Osećam se dobro, definitivno. Osećam da sam u dobroj formi – kazala je 20-godišnja teniserka, kojoj je za ostanak na prvom mestu na WTA rang listi potrebno da stigne do polufinala.

Povezana vest:  Jankovićeva odmah završila takmičenje u Rimu

Šampionka Australijan opena iz 2008. godine Marija Šarapova savladala je Tamarin Tanasugarn iz Tajlanda sa ubedljivih 2:0 (6:1, 6:3) i ostvarila prvu pobedu u Melburnu posle osvajanja turnira pre tri sezone.

Šarapova 2009. godine nije igrala na Otvorenom prvenstvu Australije zbog povrede ramena, a prošle sezone ju je u prvom kolu eliminisala zemljakinja Marija Kirilenko.

-Prošle godine sam izgubila na početku i sada sam bila malo nervozna na početku. Nisam želela da mi se to ponovi – istakla je Šarapova.

U prvom kolu neubedljiva je bila prvakinja Rolan Garosa Frančeska Skjavone, koja je pobedila Aranču Para Santonju iz Španije sa 2:1 (6:7, 6:2, 6:4).