zvezdan_terzicZvezdan Terzić: Nisam kriv, radio sam isključivo u interesu kluba

 

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Zvezdan Terzić negirao je danas pred Višim sudom u Beogradu krivicu za zloupotrebe u transferima fudbalera i naveo da je od 1997. godine do 2005. godine kao direktor OFK Beograda radio isključivo u interesu kluba koji je unapredio, a ne oštetio.

Tužilaštvo se na današnjem suđenju saglasilo sa predlogom odbrane da Terzić bude pušten iz pritvora i da se brani sa slobode uz jemstvo od 200.000 evra, a o tom predlogu naknadno će odlučiti sudsko veće kojim predsedava sudija Danko Laušević.

Terzić je u odbrani naveo da je fudbaler Vanja Grubač 1998. Godine prešao u nemački Hamburg (Hamburger Sport-Verein HSV) i da je na zahtev Nemaca koji su hteli da izbegnu plaćanje poreza Grubačeva trogodišnja plata od milion i 100.000 nemačkih maraka prikazana kao obeštećenje OFK Beogradu.

-To je uobičajena praksa u gotovo svim klubovima, jer se nigde u Evropi ne plaća porez na obeštećenje. Meni su Nemci dali dva čeka koje sam unovčio i predao novac Grubaču koji mi je potpisao priznanice da je primio novac i te priznanice postoje u klubu. Tehnologija isplate nije bitna, to je svakako bio Grubačev novac – rekao je Terzić.

Povezana vest:  Radna grupa Uefe o potencijalnim problemima oko uvodjenja Kosova u kvalifikacije

Terzić je dodao da taj novac nije uplaćen na račun OFK Beograda jer bi to transfer učinilo komplikovanijim i dodao da je opšte poznato da je devedesetih godina postojalo veliko nepoverenje u bankarski sistem Srbije.

-Za direktora kluba postavljen sam direktno iz kopački, neiskusan. Klub je 1997. godine bio pred gašenjem, Druga liga, račun u blokadi, stadion razrušen, zarastao u korov, imali smo samo četiri registrovana igrača i trebalo je da nađemo 20 kvalitetnih igrača za svega nekoliko dana. Grubač je bio ključni čovek za naš project ‘Povratak u Prvu ligu’ – rekao je Terzić.

Dodao je da je Grubačev uslov da igra bez plate za OFK Beograd da u svakom trenutku može da ode iz kluba bez obeštećenja, a da obeštećenje pripadne fudbaleru, ako ga bude.

-Normalno da sam prihvatio takav uslov, svako bi ga prihvatio. Grubač nas je gotovo sam uveo u Prvu ligu sa 33 gola i kada je odlazio više nam nije bio potreban, jer smo ispunili cilj – rekao je Terzić.

Terzić je dodao da je glavni sponzor OFK Beograda bio biznismen Miko Brašnjević, koji se 2006. godine ubio u pritvoru kao osumnjičeni član „stečajne mafije“, kao i da je Brašnjević bio predsednik Upravnog odbora kluba.

Povezana vest:  Superligaš iz Novog Pazara promovisao dva pojačanja

-Miko mi je juna 2003. godine rekao da su njegovi poslovni partneri iz Rusije zainteresovani da fudbaler Crvene zvezde i Brašnjevićev blizak rođak Mihajlo Pjanović pređe u Rusiju i da će pokušati da Rusima istovremeno proda i fudbalera OFK Beograda Srđana Stanića. Posle mi je preneo da je dogovoreno da Stanić pređe u Spartak za 400.000 evra – rekao je Terzić.

Brašnjević mu je, međutim, preneo i da su Rusi uslovili isplatu 400.000 evra potpisivanjem ugovora od 1,7 miliona evra.

-Pitao sam Brašnjevića ‘predsedniče, da li je to po zakonu’, on mi je odgovorio da jeste, pitao sam i prijatelje koji se mnogo dobro razumeju u to i oni su mi rekli da je u redu i potpisao sam taj ugovor i predao ga Brašnjeviću u ruke. Da nisam potpisao, oštetio bih klub za 400.000 evra, a čitava egzistencija kluba zavisila je od Brašnjevića. Upravni odbor je bio prezadovoljan kada sam ga obavestio o transferu Stanića – rekao je Terzić.

Terzić je nastavio da je u transferu fudbalera Branislava Ivanovića u moskovsku Lokomotivu imao jedino ulogu fudbalerovog savetnika i da mu je savetovao da pređe u Nemačku, a ne Rusiju „koja je periferija.

-Igrači vole da idu i to je bila Ivanovićeva odluka. Miko mi je 2005. godine, kada sam već bio predsednik FSS, ali sam zadržao mesto u Upravnom odboru OFK Beograda, rekao da je agencija Gardijan zainteresovana da otkupi prava na transfer Ivanovića za 200.000 evra, a ja sam ga doveo iz Sremske Mitrovice za 5.000 evra, tako da je klub tim transferom zaradio 40 puta više – rekao je Terzić.

Povezana vest:  PRIPREME ZVEZDE U ANTALIJI, Stevan Reljić: Nema više preskakanja igre

Terzić je rekao i da je, pošto u optužnici piše da je oštetio klub, u decembru 2008. godine poslao dopis OFK Beogradu sa pitanjem da li je on oštetio klub, a da je Skupština OFK Beograda tim povodom glasala i donela odluku da je Terzić unapredio klub.

Krivicu su negirali i optuženi bivši direktor OFK Beograda Vladimir Bulatović i fudbalski menadžer Dražen Podunavac, dok je postupak razdvojen protiv bivšeg generalnog sekretara Zajednice fudblaskih klubova Prve lige Milovana Nikodinovića, koji je teško bolestan i operisan je u Kliničkom centru Srbije.

Suđenje će biti nastavljeno 18. marta. Današnjem suđenju prisustvovali su, između ostalih, i fudbaleri Mitar Mrkela, Duško Tošić, Ognjen Koroman i Mihajlo Pjanović. Terzić je bio u bekstvu gotovo tri godine, a predao se 11. novembra 2010. godine i od tada je u pritvoru.