Guardiola_trener_BarselonaGvardiola dočekao 400. gol, popravio napad i odbranu

 

Samo su dve i pol sezone pod vođstvom Žozepa Gvardiole bile potrebne Barseloninim fudbalerima da postignu više od 400 golova.

Preciznije, španski fudbalski stručnjak Barselonu je do sada vodio u 157 službenih utakmica, a njegovi su ih fudbaleri iskoristili za 401 postignuti pogodak. Jubilarni, a potom i poslednji pogodak za Barselonu postigao je tokom 3-0 pobede kod Herkulesa najbolji fudbaler današnjice, Argentinac Lionel Mesi.

Povezana vest:  Zoran Tošić strelac za CSKA protiv Spartaka

Svake sezone Barselonin prosek pogodaka izgleda impozantno. Tako su u sezoni 2008/09, u kojoj je osvojena trostruka kruna, prosečno davali 2,54 gola po utakmici, a prošle sezone malo pali na 2,33. U ovoj su na fantastičnom proseku od 2,91 pogodak po susretu.

Pod Gvardiolinim vođstvom najviše pogodaka postiže Mesi (122), kojega slede Pedro (42), potom bivši napadači Samuel Eto’o (36) i Tjeri Anri (30), na koje se naslanja klupska budućnost Bojan Krkić (26).

Povezana vest:  Pele: Ljubav prema novcu ugrožava fudbal

Što se takmičenja tiče, Barselona je najefikasnija u Primeri (2,78), sledi Kup (2,25) i Liga šampiona (2,12).

Dodajmo ovome da je Gvardiola, osim što je unapredio napad, ojačao i odbranu kluba. U njegovoj prvoj sezoni vođenja aktuelnih španskih prvaka Barselona je primala 0,88 golova po utakmici. Brojka je to koja je u prošloj sezoni pala na 0,66, a koja ove sezone iznosi 0,61.

Povezana vest:  Anćeloti: Kedira ostaje Realu