Ovog leta u Ubu će biti otvoren Muzej fudbala posvećen petorici reprezentativaca Srbije koji su rođeni u ovoj opštini.

Ovaj muzej će biti jedinstven u Srbiji po tome što se u njegovim vitrinama nalaze eksponati koje u svojim prostorijama nemaju Crvena zvezda i Partizan, a posetioci će biti u prilici da na jednom mestu vide i deo istorije večitih rivala, ali i predmete i fotografije koje nemaju slični fudbalski klupski muzeji u svetu.

Prva ubska zvezda koja je dobila svoje mesto u novom objektu je Ratko Čolić, reprezentativac Jugoslavije, učesnik Svetskog prvenstva u Brazilu 1950. godine i osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Helsinkiju 1952. godine, inače član prve generacije FK Partizan u kojoj su pored ostalih bili Bobek i Čajkovski.

Za njim sledi tandem Ubljana koji je slavu stekao u crveno-belom dresu – treća Zvezdina zvezda i legendarno levo krilo reprezentacija Jugoslavije, Evrope i sveta Dragan Džajić, kao i jedan od najboljih strelaca sa prostora Jugoslavije Dušan Dule Savić.

Povezana vest:  Britanske vlasti će uskoro odobriti prodaju Čelsija

Tamnavski kvintet reprezentativaca dopunjuju Radosav Raća Petrović, koji je sa Partizanom osvojio tri titule prvaka države i dva nacionalna kupa, kao i Nemanja Matić, koji je seniorsku karijeru gradio u fudbalskim gigantima kao što su Čelsi, Benfika i Mančester junajted.

Na ideju da stvore Muzej fudbala došli su rukovodioci ove tamnavske opštine, i za samo tri godine nikao je kompletan sportsko – rekreativni kompleks „Školarac“, u okviru kojeg se nalazi 15 najmodernijih sportskih terena za različite sportove.

Izgradnja Muzeja fudbala koštala je 39 miliona dinara, a u realizaciji projekta Opštini Ub pomogli su Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Ideju smo uobličili pre tri godine i odmah smo krenuli u njenu realizaciju. Ponosni smo za urađen posao, a pored petorice veličanstvenih Ub je iznedrio još mnogo igrača koji nisu postigli takve karijere, pa ćemo nastojati da postavku dopunimo i njhovim biografijama i uspomenama. Ovo bi trebalo da bude nezaobilazna lokacija za sve koji dođu do Uba“, rekao je zamenik predsednika opštine Ub Aleksandar Jovanović Džajić.

Povezana vest:  Predsednik Arsenala: Venger ostaje u klubu

Među posebno vrednim eksponatima, koje su Ubljani dobili od svojih fudbalskih bisera i njihovih porodica nalaze se predmeti koje je nemoguće videti na nekom drugom mestu u Srbiji.

„Ponosni smo na zlatne kopačke Dragana Džajića, koje je adidas uradio specijalno za njega i njegovu zlatnu karijeru; trofej namenjen šampionu Engleske, koji je Nemanja Matić osvojio sa Čelsijem, jedini koji se može videti van britanskog ostrva; Posetioci će moći da vide i dres Dušana Savića, koji je nosio na čuvenoj utakmici protiv Real Madrida, kao i dres i kopačke Raće Petrovića, koje je nosio na derbiju na kojem je postigao efektan gol sa „Auto – komande“. Svakako najvrednija fotografija je iz 1945. godine na kojoj se nalaze svi igrači prve ekipe FK Partizan“, rekao je kustos budućeg muzeja Dejan Maksimović.

Povezana vest:  Mudrinski: Utakmica sa Pazarom nam je bila preko potrebna

Planirano je da zvanično Muzej fudbala bude otvoren tokom predstojećeg leta, kada bi u srce Tamnave trebalo da dođu četvorica veličanstvenih, kao i članovi porodice preminulog Ratka Čolića, a poseban gost trebalo bi da bude Žoze Murinjo, čije ime nosi jedan od terena sa veštačkom travom u sportsko-rekreativnom centru „Školarac“, koji bi trebalo i da otvori novoizgrađeni objekat.