dragan_dzajic_i_supruga

SUĐENJE DŽAJIĆU

Advokat: Propali pregovori sa vrhom pravosudne vlasti

 

Odbrana Dragana Džajića pregovarala je bez znanja postupajućeg tužioca sa „vrhom pravosudne vlasti“ o obustavljanju postupka za prisvajanje novca od transfera fudbalera i suđenje je počelo pošto dogovor nije postignut, izjavio je danas Džajićev advokat Velislav Milutinović.

-Vrh pravosudne vlasti bio je zainteresovan da se izađe iz postupka uz obrazloženje da je prethodna vlast pokrenula postupak i predložili su mi sporazum o priznavanju krivice i počeli licitiranje. Pošto dogovor nije postignut do isteka roka, 31. januara u 9 sati, suđenje je počelo tog dana – rekao je Milutinović na ročištu o oduzimanju imovine pred Višim sudom u Beogradu.

Milutinović je rekao da je ponuda „vrha pravosudne vlasti“, koji je odbio da imenuje, bila da se sa optuženim Džajićem sklopi soporazum o priznavanju krivice po kojem bi on bio osuđen na dve godine zatvora i obavezao se da plati dva miliona evra humanitarnom fondu.

-Pošto me Džajić nije ovlastio za pregovore o sklapanju sporazuma o priznanju krivice, nego o tome da se izađe iz procesa, predložio sam vrhu pravosudne vlasti da država, odnosno tužilaštvo, odustane od krivičnog gonjenja Džajića i ostalih optuženih, a da Džajić odustane od obraćanja međunarodnim pravnim institucijama za naknadu štete zbog kršenja prava na odbranu i neosnovanog određivanja pritvora – rekao je Milutinović.

Povezana vest:  Milijaš: Odlazim ispunjen, želim momcima da odbrane titulu

Nastavio je da je sledeći predlog „vrha pravosudne vlasti“ bio spuštanje kazne na šest meseci, što je minimalna kazna za krivično delo za koje je Džajić optužen, ali dogovor nije postignut do 31. januara u 9 sati, i suđenje za prisvajanje novca od transfera počelo je tog dana u 10 sati, a ročište o oduzmanju imovine počelo je 7. februara.

-O pregovorima nisu znali ni ostali Džajićevi advokati, a nisam pregovarao sa postupajućim tužiocem i sudijom i ne verujem da su oni bili obavešteni o pregovorima – rekao je Milutinović.

Milutinović se sudu pre početka današnjeg ročišta obratio povodom navoda lista Preš koji je danas objavio da je Džajiću ponuđeno da prizna krivicu, izdrži kaznu od dve godine zatvora i nadoknadi državi dva miliona evra, umesto da mu bude oduzeta imovina, a advokat je za navode Presa rekao da su „delimično tačni“.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, GRUPA F, Prvi poraz Čelsija, divljanje navijača Spartaka

U nastavku ročištu po zahtevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine danas je srazmeru legalnih prihoda i vrednosti imovine dokazivao Rastko Cvetković, sin optuženog bivšeg čelnika Crvene Zvezde Vladimira Cvetkovića.

Tužilaštvo je u zahtevu navelo da Rastku Cvetkoviću budu oduzeti dva stana od 44 kvadratnih metarta i 29 kvadratnih metara, i dva stana od po 99 kvadrata, sve u centru Beograda, kao i džip „micubiši“, proizveden 2002. godine i „dodž čardžer“ iz 2007. godine.

U zahtevu se navodi i da je Cvetkovićeva neto zarada od 2005. Godine do 2009. godine iznosila ukupno 790.000 dinara, prema podacima Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

-Ja ovde branim imovinu koju sam lično zaradio i lično kupio. Igrao sam profesionalno košarku 14 godina, sedam godina u Crvenoj zvezdi, četiri godine u američkoj En-bi-ej ligi, u Portugalu, Finskoj, da ne nabrajam. Igranje košarke, pored ličnog zadovoljstva, donosi i novac i može lepo da se zaradi. Zaradom za godinu dana igranja pokrio sam svu imovinu – rekao je Rastko Cvetković.

Cvetkovićev advokat Sead Spahović priložio je sudu Cvetkovićev igrački ugovor sa Crvenom zvezdom iz 1998. godine na 200.000 nemačkih maraka.

Povezana vest:  FSS, TELEKOM SRBIJA I ARENA CHANNELS GROUP ZA BOLJE SUTRA SRPSKOG FUDBALA

Spahović je rekao da po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela Rastko Cvetković ne može biti treće lice, jer je zakonom propisano da je treće lice ono na koje je preneta imovina stečena kriminalom, pa bi to značilo da su svi koji su Cvetkoviću prodali stanove, imovinu stekli kriminalom.

Džajić, Vladimir Cvetković, sekretar Zvezde Miloš Marinković i menadžer Ranko Stojić optuženi su da su prisvojili višemilionske sume od transfera fudbalera Crvene zvezde u strane klubove od 1998. godine do 2002. godine i njima je imovina „zamrznuta“, odnosno uručeno im je rešenje o privremenom raspolaganju imovinom.

Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela uveden je takozvani obrnuti teret dokazivanja po kojem optuženi dokazuje da je vrednost imovine u skladu s njegovim zakonitim primanjima, a imovina se prvo privremeno oduzima, a trajno po pravnosnažnosti presude.

To znači da bi Džajiću i Cvetkoviću imovina mogla da bude trajno oduzeta u slučaju da budu proglašeni krivim i pravosnažno osuđeni za prisvajanje novca od transfera igrača.