uefa-euro-2012-logo

FIFA otklonila pretnju Ukrajini

 

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) otklonila je danas pretnju na suspenziju Ukrajine iz svetskog fudbala, ali će nastaviti da prati dešavanja u nacionalnom savezu zemlje suorganizatora prvenstva Evrope 2012. godine.

FIFA i Evropska fudbalska unija (UEFA) su prošlog meseca zapretile da će Ukrajini oduzeti zajedničko domaćinstvo kontinentalnog šampionata sa Poljskom ukoliko političari nastave da se mešaju u rad nacionalnog fudbalskog saveza (FFU).

Povezana vest:  Arsenal ispustio četiri gola prednosti

FIFA i UEFA su intervenisale kako bi zaštitile poziciju predsednika FFU Grigorija Surkisa, posle pokušaja da se on smeni sa te funkcije.

Surkis, koji je član Izvršnog komiteta UEFA, nepopularan je u Ukrajini zbog forsiranja najtrofejnijeg domaćeg kluba Dinama iz Kijeva, kojeg kontroliše njegova porodica.

Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič prošle sedmice je izjavio da fudbalski zvaničnici moraju sami da rešavaju probleme i da ne ugrožavaju ulogu države u organizaciji prvenstva Evrope.

Povezana vest:  Manćini dovodi Nastasića u Inter

Potencijalna suspenzija Ukrajine od strane FIFA takođe bi sprečila igranje nacionalnog prvaka Šahtjora iz Donjecka u Ligi šampiona.

U prvoj utakmici osmine finala elitnog klupskog takmičenja Šahtjor igra 16. februara na gostujućem terenu protiv italijanske Rome.