Gost Fudbalskog saveza Srbije u Sportskom centru FSS u Staroj Pazovi bio je predsednik UEFA Aleksander Čeferin. Prvi čovek evropskog fudbala došao je u društvu jednog od najbližih saradnika, direktora nacionalnih asocijacija u UEFA Zorana Lakovića.  Uvažene prijatelje iz UEFA ugostili su zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković, generalni sekretar Jovan Šurbatović, počasni predsednik Tomislav Karadžić, direktora A tima Stevan Stojanović i selektor A reprezentacije Dragan Stojković.

Dan ranije predsednik UEFA bio je na promociji knjige svog oca Petera, gde se takođe sreo sa brojnim osobama iz srpskog fudbala i srpskog sporta. Gospodin Čeferin je poslednji put u Beogradu bio 2019, dok je prvi put SC FSS obišao u martu 2017. godine.

Foto: Mateja Stanisavljević/ATA Images

”Sinoć je bilo odlično, opušteno sa mnogo prijatelja. Retko imam posete u nekoj državi gde se osećam tako dobro. Što se tiče trening centra, za mene je fascinantan. Verujte mi da sam video praktično sve trening centre u Evropi, ovo nemaju ni najveće zemlje”, istakao je predsednik UEFA na početku razgovora za Fudbalski savez Srbije.

Foto: M.M./ATA Images

Gospodin Čeferin je zatim prokomentarisao i saradnju sa FSS.

”Prvo nisam neki diplomata. Iskreno mogu da kažem da je saradnja sa FSS,  predsednikom i generalnim sekretarom, idealna. Ne može biti bolja. Ovde se osećam kao kod kuće”.

Povezana vest:  Mladi fudbaleri u grupi sa Portugalom, Španijom i Makedonijom

Uvaženi gost iz UEFA posebno se osvrnuo i na angažman Dragana Stojkovića u FSS na mestu selektora A reprezentacije sa kojom se plasirao na SP u Kataru.

”Piksi je bio legenda kao igrač, a sad vidimo koliko je dobar trener. Imate odličnu ekipu i za mene plasman na svetsko prvenstvo nije ništa senzacionalno. Vi to zaslužujete i ja sam siguran da će rezultat Srbije na svetskom prvenstvu biti odličan”.

Po mnogo čemu Svetsko prvenstvo u Kataru će biti specifično, sve selekcije biće u jednom gradu, takmičenje se održava u praktično zimskom periodu…

”Iako je specifično svetsko prvenstvo zbog toga što se održava u novembru i decembru i na malom prostoru, siguran sam da će organizacija biti odlična. Baš su se posvetili i rade mnogo na tome. Biće drugačije, zanimljivije”.

Sledeće godine su izbori u UEFA. Gospodin Čeferin je već dobio veliku i pisanu podršku skoro svih članice evropske kuće fudbala, među prvima je bio Fudbalski savez Srbije. Imali smo informaciju da ih je bilo 48, ali nas je predsednik UEFA demantovao.

”Nove su informacije, preko 50 Saveza je poslalo pismenu podršku. Fudbalski savez Srbije je bio jedan od prvih, što mi mnogo znači”, završio je razgovor predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Povezana vest:  EP FRANCUSKA 2016, Portugal posle penala u polufinalu Evropskog prvenstva

NENAD BJEKOVIĆ | ČEFERIN JE ČOVEK FUDBALA SA KOJIM JE UVEK KORISNO I PRIJATNO RAZGOVARATI

Zamenik predsednika FSS Nenad Bjeković takođe je biranim rečima govorio o gospodinu Čeferinu kome se zahvalio na dolasku i podršci.

„Utisci su izvanredni. Zahvaljujem se gospodinu Čeferinu na dolasku i što nam je pružio priliku da provedemo dva dana zajedno, razmenimo iskustva i pričamo o saradnji. Gospodin Čeferin je našom saradnjom i više nego zadovoljan, kao i mi odnosom UEFA prema našem Savezu. On je čovek iz fudbala, sa kojim je uvek korisno i prijatno razgovarati. Zahvalni smo mu na svemu i verujem da će se naša saradnja nastaviti i biti još bolja u budućnosti.“

DRAGAN STOJKOVIĆ | KAD DOBIJETE POHVALE OD PRVOG ČOVEKA EVROPSKOG FUDBALA TO ZAISTA IMPONUJE I MOTIVIŠE DA BUDETE JOŠ BOLJI

Selektor A tima Dragan Stojković zahvalio je na gospodinu Čeferinu na dolasku i izneo utiske posle dvodnevnog druženja.

„Imati za goste prvog čoveka UEFA Aleksandra Čeferina i njegovog saradnika, visokog funkcionera UEFA Zorana Lakovića, svima u FS Srbije predstavlja zadovoljstvo. Velika je čast imati tako ugledne i eminentne goste i pre svega prijatelje. Druženje sa njima, u ova dva dana, provedeno je na najbolji mogući način. Kada se utisci budu slegli, zaista će biti maksimalno pozitivni”, rekao je selektor.

”Drago nam je da ima pozitivno mišljenje o našoj organizaciji i da vidi napredak Fudbalskog saveza Srbije u svim segmentima. To je ono što raduje i ohrabruje ljude koji se bave fudbalskom politikom da nastave da srpski fudbal uzdižu i čine ga boljim, lepšim i ponosnijim. Kada dobijete reči pohvale od prvog čoveka evropskog fudbala to zaista imponuje i motiviše da budete još bolji.“

Povezana vest:  Milojević: Bez kalkulacija u Surdulici, iako se bliži derbi

HVALA FIFA, RADUJE ME ODLUKA O POVEĆANJU BROJA IGRAČA NA SP

Od 23. juna ono o čemu se pričalo postalo je i zvanično, FIFA je povećala broj igrača na završnom turniru SP sa 23 na 26. Jedan od onih čija je ovo bila inicijativa bio je Dragan Stojković, tokom boravka u Dohi, prilikom žreba za grupnu fazu takmičenja na SP.

„Ideja se rodila na panel sastanku svih selektora u organizaciji FIFA u Dohi. Mene, ali smatram i sve ostale selektore, raduje takva odluka. Kao što sam i tada rekao, ponoviću – mislim da je 26 igrača optimalan broj. To apsolutno ne menja ništa, čak sa ljudske strane, a ne samo trenerske, daje jednu dobru satisfakciju, kako meni, tako i svim igračima koji će se naći na tom spisku. Mnogo mi je drago zbog te odluke i pozdravljam je. Čestitam FIFA na razumevanju i jednoj veoma pametnoj i logičnoj odluci”, konstatovao je selektor Srbije.

Foto: FSS i ATA Images