Predsednik Fudbalskog saveza Slovenije Aleksandar Čeferin izabran je danas u Atini za novog predsednika Evropske fudbalske unije (Uefa). Na Kongresu Uefa Čeferin je dobio 42 od 55 glasova. Njegov protivkandidat bio je potpredsednik Uefa Holandjanin Majkl van Prag.

Čeferin je na mestu predsednika evropske kuće fudbala zamenio suspendovanog Mišela Platinija i obavljaće tu funkciju do 2019. godine.

Platini je suspendovan na četiri godine zbog „nelojalne isplate“ od dva miliona dolara koliko je 2011. godine dobio od tadašnjeg predsednika Svetske fudbalske federacije (Fifa) Sepa Blatera za konsultantske poslove koje je ranije obavljao za svetsku kuću fudbala.

Povezana vest:  Fudbaler iz Gane novo pojačanje Čukaričkog

Slovenački četrdesetosmogodišnji advokat je sedmi predsednik u 62 godine dugoj istoriji Uefe.

-Ovo je velika čast, ali u isto vreme i velika obaveza. Ovo mi mnogo znači. Moja porodica je veoma ponosna, moja mala i divna Slovenija je veoma ponosna, a nadam se da ćete i vi jednog dana biti ponosni na mene – rekao je Čeferin posle pobede delegatima Uefa, medju kojima je bio i predsednik Fifa Djani Infantino.

Čeferin je naveo da mu je za kombinovanje posla u vodjenju advokatske firme i Fudbalskog saveza Slovenije bilo potrebno da bude „kreativan, jak i inspirativan“.

Povezana vest:  Sasuolo naneo prvi poraz Djenovi, Kaljari pobedio Atalantu

-Neki ljudi mogu reći da nisam lider. Mogu reći da sam suviše mlad i neiskusan, ali mislim da je to nepoštovanje svih predsednika malih i srednjih Saveza, koji 365 dana u godini moraju da urade više sa manje. Ja sam timski igrač, čovek sa ubedjenjima, strastvena osoba i čovek od reči. Nisam šoumen i nisam čovek koji će da daje nerealna obećanja – rekao je Čeferin, koji je predsednik slovenačkog saveza od 2011. godine.

Povezana vest:  Opozicija predvodjena Bjekovićem ne dolazi na Skupštinu Partizana

On je odbacio navode da je obećao podsticaje u zamenu za glasove i da je Infantino podržao njegovu kampanju protivno pravilima, rekavši da je fudbal na prvom mestu, a ne lični interes.

Čeferin je rekao da će mu prvi izazov biti da „izleči pukotine“ u evropskom fudbalu nastale zbog tajnog dogovora za po četiri garantovana mesta za četiri najjače evropske lige, španske, nemačke, engleske i italijanske u grupnoj fazi Lige šampiona.