FUDBALSKA-LOPTA

HRVATSKA NAMEŠTANJE UTAKMICA

Zbog nameštanja utakmica moraju da vrate oko milion evra

 

Trojica organizatora nameštanja utakmica Prve hrvatske fudbalske lige i prevara u klađenjima, dvojica fudbalera i menadžer, priznali su danas na sudu u Zagrebu krivicu I nagodili se s tužilaštvom o kaznama koje uključuju vraćanje million evra državi. Optužno veće je na sednici zatvorenoj za javnost prihvatilo sporazum s Uredom za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), pa su organizatori nameštanja utakmica – bivši trener u omladinskoj ekipi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka i dvojica slovenačkih državljana Dino Lalič i Admir Suljič nepravosnažno osuđeni na po godinu dana zatvora.

Povezana vest:  Marković razmatra mogućnost prelaska u Njukasl

Uz to, oni će morati da vrate državi ukupno milion evra koje su zaradili kladeći se na utakmice čije su rezultate nameštali, javili su hrvatski mediji.

Dvojica fudbalera Međimurja Mario Darmopil i Danijel Mađarić, prema nagodbi su osuđeni na osam, odnosno sedam meseci zatvora, a menadžer Mario Marenić uslovnu kaznu u trajanju od godinu i dva meseca s rokom kušnje od četiri godine. Darmopil mora da vrati 20.500 evra, Mađarić 6000 evra, a Marenić 4500 evra.

Povezana vest:  Fiorentina od 0:2 do remija sa Milanom, Ljajić strelac

Veće je potvrdilo optužnicu protiv još 15 osoba – dvojice igrača Međimurja, trojice Varteksa, osmorice Kroacije iz Sesveta, pomoćnog trenera tog kluba Gorana Jerkovića i sportskog direktora Tomislava Zubaka.

Među optuženima se nalaze bivši reprezentativci Jasmin Agić I Miljenko Mumlek.

USKOK je u optužnici naveo da su trojica organizatora prevara od marta do maja 2010, na području Hrvatske, u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi, organizovali više igrača, trenera I sportskih direktora fudbalskih klubova Prve hrvatske fudbalske lige kojima su predavali ili obećavali predaju različitih novčanih iznosa radi nameštanja rezultata i toka fudbalskih utakmica.

Povezana vest:  Milojević: Završavamo najbolju sezonu u istoriji kluba

Na osnovu tih dogovora u raznim kladionicama su uplaćivali određene novčane iznose, a službenici kladionica su primali uplate ne znajući da su unapred dogovoreni rezultati, te su im isplaćivali tako ostvarene dobitke.

Akcija nazvana „Ofsajd“ pokrenuta je krajem prošle godine na osnovu podataka nemačke policije, a početkom juna 2010. privedena su 22 igrača i fudbalska radnika.