borusija_slavlje_2011

Bajern pobedom protiv Borusije spašava prvenstvo

Subotnji veliki derbi 24. kola Bundeslige između Bajerna i Borusije Dortmund mogao bi definitivno da otkloni i poslednje sumnje oko novog nemačkog fudbalskog šampiona.

Sve osim Bajernove pobede približilo bi dortmundsku ekipu na milimetar od osvajanja naslova, što bi im bio sedmi u istoriji, a prvi nakon sezone 2001/02. Bajern, koji je branitelj naslova, osvojio je 22 puta prvenstvo Nemačke.

Uoči subotnjeg okršaja na Allianz Areni, Borusija je vodeća na tabeli s 55 bodova. Bajer Leverkuzen zaostaje 10 bodova, a Bajern je treći s 13 bodova manje. Holandski trener Bajerna Luis van Gal još je ranije priznao kako njegova ekipa nema nikakve šanse da odbrani šampionsku titulu, s obzirom na prednost Dortmunđana…

-Naš glavni cilj je osvojiti drugo mesto – govorio je Van Gal.

Sumnjamo da je pritom „pilio naopako“. Razlog zbog kojeg apsolutno treba da veruje da će „žuto-crni“ slaviti titulu na kraju sezone nije samo u njihovoj bodovnoj prednosti, već i u stilu igre koji Borusija demonstrira iz utakmice u utakmicu.

Povezana vest:  Venger želi da zadrži Žirua

Eminentni fudnalski portal Transfermarkt vrednost tima Borusije procenjuje na nešto više od 144 miliona evra, a Bajernovu na 294 miliona evra! Iako trener Borusije Jirgen Klop u svojoj ekipi nema toliko skupe i razvikane igrače kao Luis van Gal, uspeo je pronaći pravu hemiju u ekipi koja se u svakoj utakmici, nezavisno igraju li kod kuće ili u gostima, nameće sa svojom ofanzivnom igrom i diktira tempo. Čak je Borusija i uspešnija u gostima (31 bod) negoli u Dortmundu (24 boda).

Bajern je, pak, gotovo celu sezonu igrao bez svojih krilnih napadača Arjena Robena ili Franka Riberija. Roben je, zapravo, odigrao samo pet utakmica ove sezone u prvenstvu, a Riberi 15. Otkad Van Gal napokon ima obojicu na raspolaganju, forma tima je očigledno porasla. Bajern je dobio četiri od zadnjih pet utakmica u Bundesligi, a u Kelnu je izgubio s 3-2, iako je do 55. minute vodio s 2-0.

Povezana vest:  ITALIJANSKA LIGA, Rezultati i tabela utakmica 2. kola Serije A

Bajern je u sredu slavio na San Siru kod Intera s 1-0 u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona. Bila je to repriza lanjskog finala tog takmičenja, ali s drugačijim raspletom. Gol je u 90. minuti zabio Mario Gomez, koji je i vodeći strelac Bundeslige s 18 golova u 21 utakmici.

-Protiv Borusije će nam biti teže nego protiv Intera. U nogama imamo tu utakmicu iz Milana, a već u subotu opet moramo na teren – kaže Van Gal.

U Bajernu je najveći upitnik oko imena hrvatskog reprezentativca Danijela Pranjića. Ipak prema poslednjim informacijama, povreda prepona Pranjića nije ozbiljnije prirode i on bi trebao biti spreman za veliki subotnji bundesligaški derbi. Pitanje je hoće li biti i u početnom sastavu.

U Borusiji je povređen prvi golman Roman Vajdenfeler, koji je nakon sudara sa saigračem iz odbrane Matsom Humelsom pretrpeo istegnuće medijalnog ligamenta i manje napuknuće patele. Verovatno neće biti spreman za utakmicu. U tom slučaju, na gol će Australac Mičel Langerak.

Povezana vest:  Alonso spreman da ide u boj za Španiju

Verovatni sastavi

Bayern: Kraft – Lahm, Timoščuk, Breno, Badstuber – Luiz Gustavo, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribery – Gomez

Borussia Dortmund: Langerak – Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer – Bender, Sahin – Blaszczykowski, Götze, Großkreutz – Barrios

Forma

Bayern:

Pobeda Inter 1-0 (u gostima), Liga prvaka 23. februara

Pobeda Mainz 3-1 (u gostima), Bundesliga, 19. februara

Pobeda Hoffenheim 4-0 (kući), Bundesliga, 12. februara

Poraz Köln 3-2 (u gostima), Bundesliga, 5. februara

Pobeda Werder 3-1 (u gostima), Bundesliga, 29. januara

Borussia Dortmund:

Pobeda St. Pauli 2-0 (kući), Bundesliga, 19. februara

Remi Kaiserslautern 1-1 (u gostima), Bundesliga, 12. februara

Remi Schalke 0-0 (kući), Bundesliga, 4. februara

Pobeda Wolfsburg 3-0 (u gostima), Bundesliga, 29. januara

Remi Stuttgart 1-1 (kući), Bundesliga, 22. Januara