stanojevic_par_rud

Aleksandar Stanojević: Nikad ne tražim alibi

 

Crno beli su stigli kući, posle dugih priprema i promene tri  destinacije. U Antaliji i Dubaiju poslužilo ih je odlično vreme, a poslednja “otkomanda” ka Portorožu, takođe je odlično poslužila svrsi, iako je poslednja dva dana vetar duvao orkanskom snagom. Ipak, trener Partizana smatra da su pripreme kompletno uspešno obavljene i da crno beli spremno dočekuju početak prolećne sezone u ‘Jelen Super ligi Srbije’:

– Imali smo odlične uslove za pripreme, a i po povratku  ovde u Zemunelu nam je očišćen teren i zahvaljujem se radnicima na velikom trudu, koji su  nam omogućili pristojne uslove za današnji trening i da odradimo ono što smo planirali. Moramo se prilagoditi na ovdašnje uslove,  jer moguće je da isto ovakvo vreme potraje  i do gostovanja u Kuli.

Koliko vam loše vreme remeti plan rada?

– Generalno ništa nam nije poremetilo. Jedina nepoznanica je što smo treći put odlazili iz Beograda  i menjali klimu, ali najvažnije je da smo odradili ono što smo planirali. Može mali problem da bude činjenica da se najavljuju  snežne padavine do subote pred meč  u Inđiji, a mi smo ekipa koja „ traži igru i dominaciju“. Međutim, ne želim da gubimo energiju na ono našta ne možemo da utičemo i da promenimo.

Povezana vest:  Inter beži iz opasne zone, pobedila i Ćezena

Kako igrači reaguju na vremenske uslove, obzirom da su trenirali u mnogo boljim uslovima?

– Ja ne tražim alibi, pa to ne tražim ni od igrača,  niti ću im dozvoliti da se vade na stvari koje nisu vezane za fudbal.  Naravno da su uslovi teški za igru, pa čak i da stavite jednu Barcelonu u ove uslove, moglo bi se  desiti da izgube od slabijeg, ali nema šanse da se unapred „vadimo“…

Da li će ovih 11 prvotimaca koji su počeli meč protiv Kopra biti i strarteri u Inđiji?

– Još nismo odlučili, ali generalno uzev oni jesu najbliži početnoj postavi. Imamo u napadu i zadnjoj veznoj liniji dosta dobrih primarnih i alternativnih opcija, tako da su u svakom trenutku moguće promene. Odlučićemo u naredna  dva dana.

Da je Stanojević u pravu, mogli smo uočiti na današnjem treningu, tokom  koga se spustila prava mećava i vejavica, ali je raspoloženje bilo na visokom nivou. Što reče jedan od igrača, kada si u svojoj kući, i mećava ti izgleda kao “zimska idila”.

Kompletan pogon je bio na terenu, a među njima i Ljubomir Fejsa, koji se vratio iz Nemačke sa kontrolnih pregleda. Kako nam reče “fiza” Sloba Branković, on će raditi punom parom mimo ekipe, a za otprilike 20 dana priključiće se svojim drugovima. Treba respektovati i psihološku komponentu, pored terapije ojačavanja mišićne mase, jer nije lako vratiti se na teren posle 3 operacije, a i medicina ima svoju doktrinu po kojoj je za ovakvu vrstu povrede realno vreme povratka na teren od 9-12 meseci. Ljuba je tu negde…

Povezana vest:  Hektor Kuper preuzeo Rasing

A verovatno u centru pažnje pristalica crno-bele boje na samom startu ‘proleća’, biće ‘zamenik’ Klea u špicu napada – Princ Tejgo. Momak je stigao u Partizan ove zimesa teškim bremenom, da nastavi tamo gde je “’brazilski bormbarder’ Kleo stao.

– Verujte mi, nemam nameru da se nadmećem sa tako vrsnim strelcem kao što je Kleo. Ja sam došao u Partizan, ne da igram za sebe i budem prvi strelac, već da dopinesem timu kako bi na kraju slavio duplu krunu. Kakva korist od toga da ja postignem, recimo 15 golova, a mi ne budemo prvi?  To bi značilo da je moj učinak beskoristan. Ipak se na kraju sezone slave titule, a ne golovi. Moj posao je da dajem golove i da pomažem saigračima u tome, kako bismo zajedno ostvarili cilj.

U najmanju ruku neuobičajen stav za jednog ‘stranca’, što samo po sebi mnogo govori o njegovoj ličnosti i da Partizan sigurno nije pogrešio što ga je zimus doveo  u svoje redove. Tokom razgovora sa ovim momkom mogli smo uveriti da prethodno izrečeno zaista stoji:

Povezana vest:  Katastrofa Šalkea u Štutgartu, Volfsburg ubedljiv u Kelnu

– Tek sam odskora među crno-belima i još se nisam dobro upoznao sa svima, kako na terenu, tako i van njega, ali napornim radom uz savete odličnog trenera i čoveka kakav je Stanojević, nadam se da ću se brzo uklopiti. Njegov stav prema meni i svim igračima je pozitivistički, stalno nas bodri i ohrabruje, što je retko sresti među profesionalcima. To je preduslov za pravljenje velikih rezultata. Meni lično je rekao da uopšte nije važno da ja budem strelac, ako igram korisno za tim. To me hrabri i daću sve od sebe da tako i funkcionišemo. Dosta mi ceo proces prilagođavanja olakšava i činjenica što su ljudi u Partizanu, i uopšte u Beogradu,  izuzetno predusetljivi i srdačni. Zato imam obavezu da to vratim  – napornim radom i titulama.

Koliko će mu jaka konkurencija u špicu napada otežavati  ili olakšavati posao?

– Partizan nema samo 11 najboljih, već smo svi u kokurenciji za sastav i koga god trenr postavi u startnu postavu, to je trenutno najbolji sastav. Da li ću igrati u tandemu sa Ilievom, Adijom ili Šćepovićem  – potpuno nevažno, jer,  titule su najvažnije.