Turska ulaže skoro milijardu evra u organizovanje EP

 

turkey-euro-2016-logo-whiteVlada Turske obećala je danas da će kandidaturu te zemlje za organizaciju Evropskog fudbalskog prvenstva 2016. godine podržati investicijom od 920 miliona evra u izgradnju i obnovu stadiona. Novi stadioni biće izgrađeni u Ankari, Izmiru, Bursi, Konji, Eskišehiriju i Antaliji.

Velikih radova biće i na rekonstrukciji stadiona „Ataturk“ u Istanbulu koji su Turci sagradili u nadi da će dobiti organizaciju Olimpijskih igara 2008. godine, koje su, međutim, bile u Pekingu. Stadion „Kadir Has“ u Kajzeriju biće poboljšan, kao i arena „Turk Telekom“ u Istanbulu, koja još nije ni otvorena.

Povezana vest:  Lekari zaustavili otok, Kabanasovo stanje i dalje kritično

Država će Fudbalskom savezu Turske pomoći samo ako kandidatura uspe. Domaćin Evropskog prvenstva 2016. godine biraće se 27. maja, a kandidati su i Francuska i Italija. Turska će, bez obzira na ishod glasanja, u narednih šest godina uložiti još 27 miliona evra kako bi unapredila infrastrukturu.

Propisi Evropske fudbalske unije (UEFA) nalažu da kandidati za domaćina Evropskog prvenstva moraju imati devet stadiona kapaciteta od najmanje 30.000 mesta, od kojih barem dva mogu da prime više od 50.000 ljudi.

Povezana vest:  Vidić nije zabrinut zbog ugovora sa Mančester junajtedom

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine prvi put che igrati čak 24 reprezentacije. Do sada je na kontinentalnim šampionatima učestvovalo 16 ekipa.