FUDBALSKA-LOPTA

Premijer Tusk traži dosledno najoštrije kazne za huligane

Posle divljanja poljskih huligana, navijača fudbalske reprezentacije u petak u Litvaniji, na utakmici sa reprezentacijom te zemlje, premijer Donald Tusk zatražio je danas od tužilaca i policije da dosledno sprovode najoštrije kazne protiv izgrednika.

-Nema nikakvog povoda da se bandit koji tuče policajca tretira drugačije samo zato što nosi klupske ili nacionalne boje. Neko ko uzima sekiru ili nož i napada policiju mora da se tretira kao zločinac – kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Gdanjsku.

Premijer je rekao da ima utisak da prema fudbalskim huliganima koji prave izgrede po stadionima u Poljskoj postupaju blaže samo zato što su u grupi.

Povezana vest:  Arsen Venger: Fabregas ostaje i gotovo!

-Danas je praksa takva da ih tretiraju blaže samo zato što su navijači. Nadam se da će se prema banditima postupati kao prema banditima – kazao je premijer.

Tusk je zatražio od tužilaštava, policije i sudova da dosledno primenjuju već postojeće stroge propise i kazne koje poljski zakoni o bezbednosti na sportskim manifestacijama predviđaju.

Poljski navijači su u petak pred utakmicu svoje reprezentacije sa nacionalnim timom Litvanije u gradu Kovno demolirali deo tribina na stadionu, palili petarde i dimne bombe u vreme sviranja himne, a nakon utakmice potukli se sa litvanskom policijom.

Povezana vest:  Sabelja: Mesi ne može da odigra loše

Policija je uhapsila 60 najagresivnijih poljskih huligana, a šef Poljskog fudbalskog saveza Gžegož Lato izvinio se Litvancima.

Obećao je da će izgrednici biti kažnjeni, a da će poljska fudbalska organizacija platiti štetu koju su huligani na stadionu napravili, koja je procenjena na 30.000 evra.

Lato je obećao da će svi oni biti stavljeni na crnu listu i da više nikada neće moći da uđu ni na jednu utakmicu poljske reprezentacije.

-Za te izgrede nije kriv fudbalski savez. Klubovi su ti koji nerazumno ulaze u savezništvo sa huliganima – kazao je Lato za današnji Đenjik.

Povezana vest:  Dortmund i Bajern podelili bodove u uvertiri finala LŠ

Fudbalski savez planira da osnuje posebni klub navijača reprezentacije, a ubuduće će novčano oštro kažnjavati klubove čiji navijači izazivaju nerede.

-Udaraćemo osetno po džepu. Ponavljam, dosta je kršenja propisa. To huligansko zlo ima svoj začetak u ligaškim mečevima – kazao je prvi čovek poljskog fudbala.

Budući da Poljska zajedno sa Ukrajinom organizuje naredne godine Evropsko prvenstvo u fudbalu Poljski fudbalski savez počeo je tesno da sarađuje sa vladom i traga za receptom kako da takva huliganska poljska bruka ne izbije tokom EURA 2012.