ceca_docek_2010

OPTUŽNICA CECA RAŽNATOVIĆ

Zorić: Svesni smo da je dugo trajala istraga

 

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić izjavio je danas da su u toj instituciji svesni da je osam godina dug period za podizanje optužnice protiv nekadašnja predsednice Fudbalskog kulba „Obilić“ i poznate pevačice Svetlane Ražnatović, ali da je taj period bio neophodan za prikupljanje sudski kredibilnih dokaza.

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Svetlane Ražnatović zbog nezakonite prodaje deset fudbalera FK „Obilić“ od avgusta 2000. do maja 2003. i zbog nezakonitog posedovanja 11 pištolja.

Optužnica je podignuta i protiv njene sestre Lidije Veličković Ocokoljić, koja je radila kao sekretarica u tom klubu i protiv bivših rukovodioca „Obilića“ Dragiše Binića i Jovana Dimitrijevića. Svi se terete za zloupotrebu službenog položaja.

Zorić je istakao da su u Tužilaštvu svesni da je istraga dugo trajala, ali da je „sa druge strane bilo potrebno pribaviti dokumentaciju i podatke o transferima i računima iz više zemalja kao što su Rusija, Grčka, Turska, Slovenija i Francuska“.

Povezana vest:  Mančester kupio Stajlsovu medalju

On je naveo da su bila neophodna i zahtevna ekonomska i finansijska veštačenja, kao i da je istraga proširivana odnosno da su pojedini svedoci iz tog predmeta postajali okrivljeni.

-Onda su okrivljeni pred istražnim sudijom davali različite iskaze, pa je bilo neophodnio da se suoče, a za sve te radnje bilo je potrebno vreme. Tužilaštvo je htelo da prikupi dokaze koji imaju sudski kredibilitet i zato je istaga trajala ovoliko dugo – kazao je portparol.

Komentarišući navodne političke pritiske tokom istrage Zorić je istakao da se tužilaštvo oduprelo svakom vidu pritisaka i da zaštićenih u tom postupku neće biti.

Povezana vest:  SP JUŽNA AFRIKA, Olsen zadovoljan jer je Danska pokazala duh

Tužilaštvo je juče podiglo tu optužnicu i uputilo Višom sudu koji ima obavezu da je dostavi okrivljenima, dodao je on.

Ražnatovićeva i njena sestra su optužene su da su od prodaje deset fudbalera nezakonito pribavile četiri miliona nemačkih maraka i oko 3,5 miliona dolara od 14. avgusta 2000. do 21. maja 2003. Binić i Dimitrijević se terete za nelegalan transfer jednog fudbalera.

Prema rečima Zorića, u optužnici se navodi da je od prodaje Miroslava Sarića FK „Aris“ iz Grčke, 25. januara 2000. godine, za milion nemačkih maraka menadžer fudbalera Ražnatovićevoj „na ruke“ predao 760.000 maraka nakon što je uzeo svoju proviziju od 10 odsto.

Od prodaje Saše Vicikneza i Zorana Rankovića kineskom Šangaju marta 2000 godine, što nije evidentirano u FK „Obilić“ Ražnatovićevoj je isti menadžer predao na ruke 360.000 dolara, a za sebe uzeo deset odsto odnosno oko 40.000 dolara.

Povezana vest:  Süddeutsche Zeitung: Organizacija EP 2012. prodata za 11 miliona evra ?

Zorić je kazao i da su među spornim transferima i prodaje Vladice Ćurčića i Seada Salafovića Alanji iz Rusije za ukupno 220.000 dolara, što takođe nije proknjiženo u „Obiliću“, kao i prodaja Nikole Lazetića turskom Fenerbahčeu za šest miliona maraka 15. juna 2000. u koju je bila uključena i kuma pokojnog supruga optužene Željko Ražnatović Arkan, Stanislava Čočoroska.

U optužnici se navodi da su direktor i sportski direktor „Obilića“ Dragiša Binić i Jovan Dimitrijević uklonili prepreke za izvršenje krivičnog dela i oštetili klub za 2,9 miliona dolara zaključivanjem ugovora od tri miliona dolara sa FK „Lokomotiva“ iz Moskve za prodaju Milana Obradovića, koji nije evidentiran u „Obiliću“.

Optužnica je napisana na deset strana.