barcelona team goal celebration

Bez štrajka u španskom prvenstvu

Utakmice 30. kola španskog fudbalskog prvenstva odigraće se predstojećeg vikenda, pošto je sud zabranio klubovima da štrajkuju povodom spora sa vladom oko prihoda od televizijskih prava.

Sud je usvojio žalbu šest prvoligaških klubova – Sevilje, Viljareala, Atletika iz Bilbaoa, Real Sosijedada, Espanjola i Saragose koji su bili protiv štrajka i „kalendar takmičenja španske lige ostaće nepromenjen“, navodi se u saopštenju.
Španska liga je 23. marta saopštila da će stupiti u štrajk zbog čega će utakmice 30. kola, predviđene da se odigraju 2. i 3. aprila, biti odložene.
Odluka o štrajku obrazložena je nedostatkom napretka u pregovorima sa predstavnicima vlade o zahtevu klubova da se ukine pravilo kojim se emiterima dozovoljava da jednom nedeljno besplatno prenose po jednu utakmicu.
Klubovi žele da i Španija pređe na model prenosa utakmica kakav je u engleskom i italijanskom šampionatu, tvrdeći da im je potreban dodatni prihod od te jedne utakmice.
Svih 20 prvoligaških klubova složili su se o promeni tog pravila, a 13 klubova je glasalo za štrajk, uključujući Barselonu i Real Madrid.

Povezana vest:  Milinković: Srušio nas je drugi gol