Marakana

SUĐENJE DUDIĆ – ZVEZDA

Zvezda osporila tužbu Dudića da mu duguje novac

 

Fudbalski klub Crvena zvezda osporio je danas na suđenju pred Višim sudom u Beogradu da fudbaleru Ivanu Dudiću duguje 500.000 nemačkih maraka od njegovog transfera u portugalsku Benfiku.

-Ono što je Upravni odbor odlučio da pripadne Zvezdi, to je i leglo na račun. Zvezda mimo toga nije ništa prisvojila a ako neko jeste, to nije Crvena zvezda – rekao je zastupnik tog kluba Boris Bogdanović na suđenju.

Bogdanović nije precizirao koliko je novca leglo na račun Crvene zvezde, ali je naveo da klub u dokumentaciji „ima pokriće za sve što je naplatio“. Dudićev advokat Goran Stanivuković rekao je da je Crvena zvezda tužila Benfiku pred sudom u Lisabonu za 500.000 nemačkih maraka, ali da mu je nije poznat ishod tog suđenja.

Povezana vest:  Milijaš: Znamo koliko nam je derbi bitan

Stanivuković je dodao da o tome postoji dokumentacija u predmetu u kojem se Draganu Džajiću sudi za zloupotrebe prilikom transfera fudbalera i zatražio da se izvrši uvid u te spise. Zastupnik Zvezde Bogdanović je rekao da mu nije poznata parnica u Lisabonu. Nastavak suđenja je zakazan za 7. jul, a sud će naknadno odlučiti da li će saslušati Dudića.

Bivši fudbaler Crvene zvezde Ivan Dudić tužio je taj klub zbog neosnovanog bogaćenja jer mu 2000. godine nije isplaćen ceo iznos dogovoren za njegov prelazak iz Zvezde u Benfiku, odnosno jer je dobio milion i po umesto dogovorenih dva miliona maraka.

Dudić je zatražio i da bude oštećeni u postupku protiv bivšeg predsednika Crvene zvezde Dragana Džajića i fudbalskog menadžera Ranka Stojića.

Povezana vest:  "Marka": Konfuzija u Barseloni

Suđenje bivšim čelnicima Crvene zvezde Dreganu Džajiću, Vladimiru Cvetkoviću i Milošu Marinkoviću, kao i fudbalskom menadžeru Ranku Stojiću, optuženim da su prosvojili višemilionske iznose od prelaska fudbalera u strane klubove, počelo je 31. januara pred Višim sudom u Beogradu. Džajiću, Cvetkoviću i Marinkoviću privremeno je oduzeta imovina.

Prema navodima u optužnice, Džajić, Cvetković i Marinković su od jula 2001. godine do marta 2002. godine iskoristili odgovorne položaje kako bi transferom Gorana Drulića iz Zvezde u špansku Saragosu nelegalno prisvojili 5,12 miliona evra.

Od prelaska Perice Ognjenovića iz Crvene zvezde u španski Real Madrid su, prema optužnici, prisvojili dva miliona dolara tako što su sa španskim klubom dogovorili transfer vredan četiri miliona dolara, pri čemu je Real na Zvezdin račun trebalo da uplati tri miliona, a još milion na račun ciriške banke za koji se ispostavilo da pripada Cvetkoviću.

Povezana vest:  Srbija igrala nerešeno sa Makedonijom - 1:1

U januaru 2000. godine Real je Zvezdi uplatio dva miliona dolara, a trojica optuženih su, kako se navodi u optužnici, falsifikovala fakturu na osnovu koje je španski klub treći milion uplatio na račun Komercijalne banke koji ne pripada Zvezdi.

Džajić i Cvetković terete se da su od maja 1998. godine do jula 1999. godine oštetili klub za 3,5 miliona maraka zloupotrebama u prodaji Zorana Njeguša španskom klubu Atletiko Madrid.

U optužnici se navodi da su 2000. godine predsednik Džajić i Ranko Stojić kao ovlašćeni FIFA menadzer i vlasnik preduzeća „Pro ejdžensi“, oštetili klub za pet miliona maraka prilikom prelaska fudbalera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku.