fifa

Britanski parlament optužio IK FIFA za korupciju

 

Član britanskog parlamenta optužio je danas šestoricu članova Izvršnog komiteta Svetske fudbalske federacije (FIFA) za neetičko ponašanje prilikom izbora za domaćine svetskih prvenstava 2018. i 2022. godine.

Poslanik Dejmijen Kolins rekao je na saslušanju o fudbalu u parlamentu da su neobjavljeni dokazi koje je nabavio jedan dnevni list dokazali da su neki članovi Izvršnog komiteta dobili novac da glasaju za Katar.

On je naveo da su to Isa Hajatu iz Kameruna i Žak Anuma iz Obale Slonovače dobili milion i po dolara da bi glasali za Katar. Ta bliskoistočna država pobedila je SAD na izborima u decembru i organizovaće Mundijal 2022. godine.

Povezana vest:  Dodić: Da budemo bolji nego prošle sezone

Kolins je bio šef kandidature Engleske. On je optužio Džeka Vornera, Nikolasa Leza, Rikarda Tešeiru i Voravija Makuduija za „nedolično i neetičko ponašanje“ prilikom izbora za domaćina turnira 2018. godine.

Ove optužbe iznete su na saslušanju pred Komisijom za kulturu, medije i sport Donjeg doma britanskog parlamenta. Ta komisija koristi saslušanje o neuspešnoj kampanji u sklopu šire istrage o fudbalskim vlastima.

Povezana vest:  Luković: Sad na pobedu protiv Vojvodine

Predsednik FIFA Sep Blater rekao je u Cirihu da će zatražiti dokaze za te tvrdnje, kao i da će sve optužbe proslediti Etičkoj komisiji FIFA.

-Neću da kažem da su svi anđeli ili đavoli. Moramo da imamo dokaze i onda ćemo odmah reagovati protiv svih onih koji su prekršili etički pravilnik – rekao je Blater o članovima Izvršnog komiteta.

Proces glasanja već je bio uzdrman pred decembarsko glasanje, kada su prerušeni novinari dnevnika Sandej tajms u Britaniji doveli svojom istragom do suspenzije dvojice članova Izvršnog komiteta FIFA.

Povezana vest:  Milović: Dokazali smo da nam je mesto u Superligi

Nigerijac Amos Adamu proglašen je krivim za primanje mita od prerušenih novinara, dok je Rejnald Temari sa Tahitija suspendovan zato što je prekršio pravila o poverljivosti i lojalnosti.

Neki od dokaza nikada nisu objavljeni, ali su juče poslati parlamentarnoj komisiji da ih objavi ako nađe za shodno.

-Dokazi Sandej tajmsa, koje ćemo kasnije objaviti, navode da je članovima izvršnog komiteta FIFA Isi Hajatuu i Žaku Ahumi isplaćemo milion i po dolara da glasaju za Katar – rekao je Kolins.