zoran_lakovic_gensek_FSS

Laković: Srbija je bila odličan organizator

 

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Zoran Laković podržao je izbor Ratomira-Raše Babića za predsednika Fudbalskog saveza Beograda (FSB), ali je rekao da se “krovna organizacija” nije mešala u “izbornu listu”, jer je to legitimno pravo svakog regionalnog saveza.

-Ovo je bilo legitimno pravo na izbor. FSS želi mnogo uspeha u daljem radu. Novo rukodstvo je kombinacija iskusnih i mlađih kadrova. Ipak, svi moraju znati da su sve oči uprte u njih i da su pod lupom svih klubova beogradskog saveza. Jedino merilo njihovog rada biće podrška klubova, koji su članovi ove organizacije – rekao je Laković.

Prvi operativac fudbalskog sporta Srbije ujedno se osvrnuo na minuli završetak Evropskog prvenstva za kadete (U-17), otvaranje Sportskog centra u Staroj Pazovi i gostovanje predsednika FIFA Jozefa Blatera i UEFA Mišela Platinija.

Povezana vest:  DEBITANT U JELEN SUPER LIGI, FK Inđija: Tek smo počeli

-U poslednjih desetak dana smo imali velike organizacione izazove. Prvi put od 1976. godine bili smo domaćini završnice jednog velikog fudbalskog takmičenja. Četiri godine smo potrošili na pripremu tog nadmetanja, a sada dolaze pohvale od UEFA za ono što smo uradili. To godi, ali i obavezuje – ocenio je Laković.

Po rečima Lakovića, neki učesnici evropskog kadetskog prvenstva, kao što je Nemačka, nisu štedeli komplimente za ono što su doživeli u našoj zemlji.

-Slovenci su bili najizdašniji u komplimentima, jer su rekli da je Srbija postavila nove, više standarde u organizaciji velikih takmičenja. Jedino mi je žao što barem jedna utakmica nije igrana u noćnom terminu. To je naša stvarnost, jer nemamo odgovarajuću infrastrukturu. Da smo to ostvarili zadovoljstvo bi bilo potpuno – rekao je Laković.

Povezana vest:  Milojević: Verovali smo i vratili Zvezdu gde pripada

U taj posao, smatra Laković, morala bi da se uključe država i lokalne samouprave, a ne samo da teret poboljšanja infrastrukture  padne na klubove. Ako bi se to popravilo Srbija bi uskoro mogla da očuke organizaciju novih velikih fudbalskih takmičenja.

-Veliki doprinos odličnom utisku dali su klubovi, koji su besplatno ustupili svoje terene u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji i Smederevu. Sportski radnici u tim gradovima, gradonačelnici, ljudi iz neposredne  organizacije su dali nemerljiv doprinos utisku o celom turniru – s ponosom je rekao Laković.

Protekle dve nedelje Srbiju je posetilo po 40 predstavnika UEFA, Euro sporta, takmičenje je pratilo 220 akreditovanih novinara, od kojih je 30 došlo iz inostranstva. Svi oni su slali pravu sliku o Srbiji.

Povezana vest:  Stanković: Voleo bih da se odigra meč Italija - Srbija

-Ubuduće ono što treba da ispravimo je podrška države. Ovakva takmičenja su veliki zalogaj za sve zemlje. Materijalna pomoć države mora da bude izdašnija. Jedino su pokrajinska Vlada i grad Novi Sad pomogli sa osam miliona dinara, a sve ostalo je palo na teret budžeta UEFA i FSS – rekao je Laković.

Naša fudbalska organizacija, prema rečima Lakovića, posebno je bila počastvovana prisustvom Blatera i Platinija, zatim drugih visokih zvaničnika FIFA i UEFA, koji su zajedno sa domaćinima prošle subote otvorili velelepni sportski objekat u Staroj Pazovi.

-Minuli događaj bio je veliki izazov i za sve zaposlene u našoj fudbalskoj organizaciji, ali su svi položili sa najvišom ocenom – rekao je Laković.