fifa

Bin Hamam pozvan na saslušanje o korupciji

 

Svetska fudbalska federacija (FIFA) pozvala je danas na saslušanje o korupciji predsednika Azijske fudbalske konfederacije (AFC), Mohameda bin Hamama, samo nekoliko dana pred izbore za predsednika svetske kuće fudbala.

U potpuno neočekivanom raspletu predizborne kampanje, etička komisija FIFA objavila je da istražuje navode o korupciji protiv Bin Hamama, koji će 1. juna na predsednikčim izborima izazvati sadašnjeg mandatara Sepa Blatera.

Povezana vest:  Figo: Pustite Ronalda da igra kako najbolje ume

Hamam je negirao da je učinio bilo šta loše i rekao je da je ubeđen da će moći da učestvuje na izborima, koji se održavaju samo tri dana posle saslušanja. Osim Bin Hamama, na saslušanje je pozvan i potpredsednik FIFA Džek Vorner.

Optužbe je izneo Vornerov dugogodišnji saveznik Čak Blejzer iz SAD, i one će najverovatnije uništiti ionako minimalne šanse Bin Hamama u pokušaju da pobedi Blatera, koji je na čelu FIFA već 13 godina.

Povezana vest:  EURO 2012, Rezultati i tabela C grupe

Etička komisija može privremeno da suspenduje osumnjičene funkcionere dok prikuplja dokaze za puno saslušanje. Ovo telo uradilo je istu stvar sa dvojicom članova Izvršnog komiteta FIFA pre glasanje za domaćinstvo Mundijala 2018. i 2022. godine.

Bin Hamam bi zbog privremene suspenzija mogao da bude sprečen da prisustvuje svim fudbalskim sastancima, zbog čega bi bio sprečen da učestvuje na izborima za predsednika. Bin Hamam negirao je sve optužbe i rekao je da je ubeđen da će moći da izađe na izbore.

Povezana vest:  Božović: Naš put neće biti nimalo lak

-To je taktika koju koriste oni koji nemaju samopouzdanja u sopstvene mogućnosti da budu pobednici na predsedničkim izborima FIFA. Ako postoji i najmanje pravde na svetu, ove optužbe će nestati u vetru – rekao je Bin Hamam.