zvezda_konferencija_FSS

Zvezda zvanično zatražila vanredne izbore u FSS

Fudbalski klub Crvena zvezda pokrenuo je danas inicijativu za vanredne izbore u Fudbalskom savezu Srbije (FSS) zbog navodnih nepravilnosti u radu te organizacije, narušavanja etičkih kodeksa i ravnodušnosti na kritike.

Iz kluba su poručili da će inicijativa u pisanoj formi biri prosleđena FSS u ponedeljak, a da će se na odgovor čekati najmanje 30 dana.

Član pravnog tima Crvene zvezde Zoran Ivošević rekao je da „za loše stanje u FSS najveću odgovornost snosi predsednik Tomislav Karadžić, ali i ostali organi u Savezu“.

On je dodao da Crvena zvezda kao član FŠ nema pravo da zakaže vanredne izbore, ali da svakako sme da pokrene inicijativu.

Povezana vest:  Džerard: boli što nas Mančeter prestiže po broju titula

-Organi FSS su legalni, ali su izgubili legitimnost i poverenje koje su imali na početku mandata. Problematično je ponašanje čelnika FSS kojima se narušava status i moralni kodeks, kao i brojne opstrukcije u ispunjavanju statutarnih propisa, a koji se tiču formiranja Arbitražnog suda koji bi rešavao probleme unutar Saveza.

Prema rečima Ivoševića, sportski sporovi se ne mogu rešavati na redovnom sudu, kao i da se problemi nagomilavaju ukoliko nema Arbitražnog suda.

Povezana vest:  Lalatović: Nije bilo lako, pokazali smo da smo prava ekipa

-Ne može neko u isto vreme da bude član parlamenta i Vlade, odnosno da obavlja zakonodavnu i izvršnu vlast – istakao je Ivošević, komentarišući sukob interesa prvog čoveka FSS, koji je bivši predsednik Partizana.

Drugi član pravnog tima Crvene zvezde Dejan Šuput rekao je da ovo nije inicijativa za smenu Karadžića, već za vanredne izbore svih organa u FSS.

-Statut FSS nam daje mogućnost za pokretanje inicijative, a ukoliko bi izbori bili raspisani videli bismo da li imamo podršku ostalih klubova u zemlji.

Povezana vest:  BARAŽ ZA EP 2012, Irci opušteno do plasmana na EP

On je dodao da je jedan od velikih razloga lošeg funkcionisanja srpskog fudbala izostanak sportske arbitraže, koja nije formirana pune tri godine, iako ne zahteva ni novac ni vreme.

Miroslav Sever, takođe član pravnog tima Crvene zvezde, rekao je da FSS treba da se bavi napretkom sporta uopšte, a ne jednog kluba, dodajući da je na osnovu svakog predloga ponaosob moguće raspisati vanredne izbore u FSS.

-Zvaničnici koji upravljaju Savezom ne smeju da zloupotrebljavaju svoju funkciju i podrede je ličnoj koristi – poručio je Sever.