FUDBALSKA-LOPTA

Engleska: Tamnoputi treneri bez posla zbog rasizma

Rasizam je glavni razlog zbog kojeg u engleskom fudbalu nema tamnoputih menadžera pokazala je anketa u kojoj su učestvovali navijači, aktuelni i bivši igrači.

Rezultati ankete, koju su proveli profesori Univerziteta Staffordshire, pokazuju da 56 odsto ispitanika smatra kako rasizam ima velikog uticaja na fudbal.

Profesori Ellis Cashmore i Jamie Cleland kao jedan od razloga za takvo stanje navode oblik nesvesnog i institucionalnog rasizma u kojem postoji uvreženo mišljenje o ograničenim intelektualnim kapacitetima tamnoputih ljudi.

Povezana vest:  Paulo Bento novi selektor Portugala

-Broj crnih i manjinskih etničkih menadžera u engleskom fudbalu je konstantan u poslednjih deset godina i kreće se između dva i četiri od mogućih 92. Sa druge strane tamnoputi igrači čine više od četvrtine svakog profesionalnog tima – poručuju autori istraživanja.

– Fudbal je poslednjih godina postao industrija zabave. Igrači tamnije puti su glavna atrakcija, kao lavovi u cirkusu, pa oni retko kada dobijaju ulogu ukrotitelja lavova – figurativno su zaključili autori ankete.

Povezana vest:  Ibrahimović učvrstio PSŽ na čelu tabele