sekretar sd Cukaricki Sava Milosavljevic, Nebojsa Popov iz biciklistickog kluba i Zoran Alimpic

Sportsko društvo Čukarički proslavilo 85 godina postojanja

Sportsko društvo Čukarički prigodnom svečanošću u bioskopu Šumadija na Banovom brdu, obeležilo je izuzetan jubilej i u okvirima celokupnog srpskog sporta, 85 godina uspešnog rada.

SD Čukarički osnovan je kao ČSK (Čukarički sportski klub)  u kafani Majdan 4. jula 1926.  Prvi predsednik bio je Miloš Ilić, rezervni vazduhoplovni kapetan a boje kluba su bile „elegentne“, crno i belo. Posle fudbalera koji su i pokrenuli inicijativu za osnivanje, u klub su se uključivali, redom: pevačko društvo, dramska sekcija, skijaško društvo, atletska sekcija, hezenašice…

Posle Drugog svetskog rata rad SD Čukarički obnovljen je 1948. i ubrzo je imalo u sastavu pored fudbalera i stonotenisere (osnovani 1948), smučare (1949), hokejaše na travi (1949), bicikliste (1954), šahiste (1968), džudiste (1969), košarkaše (1972), skakače u vodu (1972), boksere (1972),  atletičare (1980), karatiste (1997), rukometaše (1991) i odbojkaše (2001). Trenutno SD Čukarički ima 14 klubova sa preko 1.000 sportista sa kojima radi 60 trenera.

Povezana vest:  SKIJANJE, Karlo Janka bio na operaciji zbog srčanih problema

Lepa svečanost iskorišćena je da se uruče Zlatne plakete SD Čukarički predstavnicima Ministarstva omladine i sporta Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije, Sportskog saveza Srbije, Skupštine grada Beograda, Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Sportskog saveza Beograda, Opštine Čukarica, kao i brojnim asovima, veteranima i legendama SD Čukarički i čukaričkog sporta.

Prisustvovali su Zoran Alimpić zamenik predsednika Skupštine grada Beograd, dr Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, Dragan Ćirić predstavnik Sekretarijata za sport i omladinu Beograda, Milan Tlačinac predsednik Opštine Čukarica,  kao i brojne ugledne zvanice iz sportskog, političkog, kulturnog i javnog života Beograda.

Povezana vest:  KUGLANJE, Beograd bolji od Radničkog, Apatinke Banatu odnele bod

Goste je pozdravio predsednik SD Čukarički Vladimir Matić, a svečanosti je prisustvovao i ambasador Japana u Beogradu ekselencija Tošio Cunozaki  koji je čestitao veliki jubilej sportistima SD Čukarički.

– Zahvaljujem se od srca na pozivu koje je uputilo Sportsko društvo Čukarički svim japanskim sportistima da dođu i treniraju sa čukaričkim takmičarima, kao njihovi gosti,  ukoliko nemaju uslove posle razornog zemljotresa i  cunamija – rekao je ekselencija Cunozaki. – To nije neophodno, ali nam veoma drago da je iz Srbije došao ovakav srdačan poziv i pravi sportski gest.

Povezana vest:  ALPSKO SKIJANJE, Otkazan slalom u Kurševelu zbog lošeg vremena

Uručene su i nagrade, plakete i po 10. 000 dinara, najboljim sportistima SD Čukarički za 2010.

Najbolja seniorka je Marija Madžarević  članica bronzane karate reprezentacije Srbije na EŠ u katama.

Najbolji seniori su Dejan Pajkić  bronzani u katama – pojednačno na EŠ u Atini i  Marko Petrović  najbolji igrač kluba hokeja na travi, reprezentativac i član ekipe koja je osvojila dve državne vicešampionske titule.

Najuspešnija takmičarka u mlađim kategorijama je Nikolina Mitrašinović, prvakinja Balkana, Srbije i Beograda u džudou.

Predstavljena je i izvanredna monografija „85 godina SD Čukarički“ u kojoj je hronološki prikazan razvoj društva ali i svih klubova sa velikim brojem fotografija.