FUDBALSKA-LOPTA

Na aukciji prvi pravilnik fudbala

Fudbalski pravilnik iz 1858. godine, koji pripada FC Sheffieldu, najstarijem klubu na svetu, biće ponuđen na aukciji ove nedelje i očekuje se da bi mogao dostići cenu od 1,5 miliona evra, prenosi Daily Mail.

Sa timovima od po 20 igrača i dozvoljenom igrom rukom, najstariji pravilnik fudbala na svetu otkriva da je stari fudbal mnogo drugačiji od moderne verzije koji poznajemo.

U pravilniku se navodi da su mečevi trajali dva sata i da je učestvovalo 40 igrača u polju, koji su morali da nose plave ili crvene kape.

Povezana vest:  Serđio Aguero: Najbolji smo tim u Evropi

Za današnje poimanje fudbala, bizarna je činjenica da su igrači mogli uhvatiti rukama loptu u slučaju da nije dotakla tlo ili da nije ubačena direktno u igru sa linije igrališta.

Stariji skup pravila poslužio je kao predložak za pravilnik engleskog Football Associationa (FA) koji je objavljen pet godina kasnije 1863. godine.

I nakon objave FA pravilnika većina klubova igrala je po „Sheffieldskim pravilima“, jer se FA smatrao londonskom organizacijom.

Povezana vest:  Rodžers: Nisam izgubio veru u Minjolea

FC Sheffield zaslužan je za kreiranje udarca iz kornera 1871. godine, kao i slobodnog udarca, a i za čvrstu stativu. Od samog početka udaranje i podmetanje noge je bilo strogo zabranjeno.

Englezi su također izmislili i kaznene udarce sa jedanaest metara, koji su njihovu reprezentaciju mnogo puta koštali na velikim takmičenjima.

Sheffieldska pravila sastavljena su uz pomoć starijih pravila, naročito onih koja su koristila na Univerzitetu Cambridge i drugim javnim školama, gde se prvi fudbal i igrao.

Povezana vest:  Marko Nikolić zadovoljan učinkom Rada u polusezoni

U aukcijskoj kući Sothebys u četvrtak će kupcima biti ponuđen rukom pisani pravilnik iz 1858. i jedina preostala štampana verzija iz 1859. godine.

Predsednik FC Sheffielda, Richard Sims, kazao je da klub treba sredstva koja će dobiti prodajom ovog pravilnika kako bi mogao da nastavi sa radom u modernom dobu.

Izveštaji sa mečeva iz 1860-tih godina također su na aukciji, a u njima je i opisan sukob gledalaca na Sheffieldskom derbiju 1862. godine.