oskar_tabarez_selektor_urugvaja

COPA AMERICA 2011

Selektor Urugvaja: Planiranje je ključ uspeha!

 

Posle osvajanja rekordnog 15. titule pobednika južnoameričkog prvenstva Kopa Amerika, strelac vodećeg pogotka u finalu, Luis Suarez, bio je „van sebe“.

-Imamo veliku sreću što možemo ovu titulu da poklonimo našim ljudima u domovini. Ovo je zaista neverovatan osećaj – rekao je Suarez.

-Ispunili smo zadani cilj pre prvenstva koji je bio ulazak u finale. Ovo osvajanje je samo dodatan plus na to. Znali smo da će Paragvaj biti veliko iskušenje za nas, ali odlično smo otvorili utakmicu vodećim pogotkom, pred sam kraj prvog poluvremena povećali smo vođstvo posle čega je bilo teško da se vrate – zaključio je Urugvajac.

Povezana vest:  Rehagel novi trener Herte

Selektoru Urugvaja Oskaru Vašingtonu Tabarezu konačno je posle pet godina njegov naporan i studiozan rad došao na naplatu. Urugvaj nije osvojio veliki trofej još od poslednjeg osvajanja Kopa Amerike 1995. godine, ali naznake da se Urugvajci vraćaju na veliku scenu pod Tabarezom videle su se na poslednjem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi kada je njegova ekipa igrala u polufinalu.

Povezana vest:  Suaresov het-trik u goleadi Barselone protiv Bilbaoa

-Želim mlade igrače da pripremim za petogodišnji ciklus koji nas očekuje. To je ključ za dugoročni uspeh, uvek gledati dugoročni plan i držati se toga – rekao je Tabarez.

Urugvaj je ovim trofejom prestigao Argentinu po broju osvojenih titulaa na Kopa Americi (15-14). Iako ima „samo“ 3,8 miliona stanovnika, Urugvaj je jedna od najuspešnijih fudbalskih reprezentacija u istoriji. Osvojili su premijerno izdanje ovog istog takmičenja kao i prvo Svetsko prvenstvo 1930. godine. Osim titule pobednika prvenstva, Urugvaj je odneo trofej i za fer plej ekipu turnira.

Povezana vest:  Klub Amerika i Kašima u polufinalu Svetskog prvenstva

-Zadovoljan sam naravno. Iako to nije nužno osvojiti, srećan sam jer su moji igrači bili profesionalni do krajnjih granica – tvrdi Tabarez kojeg očekuje početak južnoameričkih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine.

-Samo zato što smo osvojili Kopa Ameriku nije garancija da ćemo se kvalifikovati. Moramo da potvrdimo svoj kvalitet – zaključio je urugvajski selektor.