italija_logo

Serija A odbila da potpiše kolektivni ugovor

 

Italijanska fudbalska Serija A, odnosno predstavnici 20 prvoligaških klubova, glasali su protiv donošenja kolektivnog ugovora koji su u sredu potpisali predstavnici Sindikata igrača. Liga je glasala 18-2 protiv predloga kolektivnog ugovora. Prihvatili su ga samo Kaljari i Siena. Liga čvrsto stoji u nastojanju da se naprave dve promene. Klubovi žele da dopuste trenerima da igrače koje ne žele da treniraju u prvoj ekipi smeju da natjraju da treniraju odvojeno od prvog tima. Takođe žele da isposluju da igrači sa visokim prihodima bezpogovorno moraju da plate krizni porez, koji je Vlada uvela građanstvu, pa tako i njima, zbog ekonomske recesije.

Povezana vest:  Partizan: Ne predajemo se

-Tekst ugovora koji je potpisao Sindikat igrača ne možemo da potpišemo dok ne integrišemo ta dva elementa – objasnio je Mautizio Bereta, predsednik Serije A.

Igrači su ovoga meseca zapretili da će štrajkovati ne bude li novi kolektivni ugovor potpisan do početka novog prvenstva, 27. avgusta.

Italijanski fudbalski savez je odložio predviđeni sastanak na kojem je trebalo da bude rešeno ovo pitanje sa srede na četvrtak.

Povezana vest:  Falkao i Đorđević za pobede Monaka i Nanta

-Trenutno nemamo uslove za početak prvenstva. Vođstvo lige koristi svoje zahteve samo kao razlog. Sastanak je pomeren sa srede na četvrtak, ali ne vidim što bi moglo da se promeni – izjavio je Damiano Tomasi, predsednik Sindikata igrača.

Konflikt između igrača i vođstva lige sa druge strane na snazi je od leta 2010. godine, kada je istekao poslednji kolektivni ugovor. Prošlu sezonu igrači su odradili sporazumno. Dva su puta pretili štrajkom tokom sezone ali su u oba popustili. Sve je izglednije da ovoga puta neće, i da od početka novog prvenstva sledećeg vikenda neće biti ništa.

Povezana vest:  Arsenal: Krenke nema nameru da proda klub