dejan_stankovic_srb_sev_irska

KVALIFIKACIJE ZA EP

Srbiji sva tri boda u Belfastu

 

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Belfastu selekciju Severne Irske sa 1:0, u utakmici Grupe C kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine. Jedini pogodak u meču postigao je Marko Pantelić u 67. minutu, kada je presekao dodavanje odbrambenog igrača domaće selekcije Stivena Dejvisa, zaobišao golmana Lija Kempa i poslao loptu u mrežu.

Izabranici selektora Vladimira Petrovića imali su još nekoliko dobrih prilika za gol, uglavnom udarcima sa distance, ali je odlično branio golnman Severne Irske. Srbija sada deli drugo mesto u grupi sa Slovenijom, koja je večeras u Ljubljani izgubila od Estonije sa 1:2. Obe selekcije imaju po 11 bodova i boriće se za plasman u baraž, ali Slovenija ima meč više.

Povezana vest:  Partizan ubedljiv protiv Donjeg Srema

Na vodećoj poziciji nalazi se Italija sa 19 bodova. Azuri su večeras sa 1:0, golom Antonija Kasana u 11. minutu, u gostima pobedili Farska Ostrva. Utakmica u Belfastu počela je šansom za domaću selekciju, koju je imao Kris Brant, već u 6. minutu. On je oštro šutirao sa 16 metara iskosa desno, ali je njegov pokušaj odbranio Bojan Jorgačević.

Odlične prilike za Srbiju u prvom delu imali su Milan Jovanović u 13. minutu, kada je lopta pogodila prečku i Marko Pantelić, koji je u 29. minutu sa 16 metara lobovao golmana Lija Kempa, ali neprecizno. On je prethodno odlično prihvatio loptu posle dugačkog ispucavanja Slobodana Rajkovića i bio spretniji od odbrambenog igrača Gereta Mekejlija.

Povezana vest:  Kaka se zbog Bekama ne vraća u MIlan

Blizu pogotka bio je i Zoran Tošić u 43. minutu, kada je njegov šut sa sedam metara klizećim startom izblokirao Džoni Evans. Reprezentacija Srbije je tokom prvih 45 minuta šest puta šutirala u okvir gola Severne Irske. Izdvojio se još pokušaj Aleksandra Kolarova u 13. minutu, posle solo prodora po levoj strani i udarca sa 15 metara. Njegov šut, međutim, odbranio je Kemp.

Povezana vest:  Nike Premier Cup prvi put u Srbiji, Crvena zvezda se izborila za učešće na kvalifikacionom turniru u Budimpešti

U drugom poluvremenu igrači Severne Irske brzo su stvorili tri šanse, ali se težište igre nakon toga opet prebacilo na njihovu polovinu. Udarcima sa distance domaćem golmanu pretili su Zdravko Kuzmanović, Aleksandar Kolarov i Miloš Niković, dok je Branislav Ivanović u 53. minutu šutirao glavom, ali neprecizno.

U finišu prvog poluvremena odbrambeni fudbaler Srbije Boban Rajković dobio je žuti karton, zbog kojeg će morati da propusti iduću utakmicu nacionalnog tima. Srbija u utorak u 20.30 u Beogradu, na stadionu Partizana, igra protiv selekcije Farskih Ostrva.