srbija_slavlje_srb_FO

Samardžić Marković: Protiv Italije prava slika Srbije

 

Ministarka omladine i sporta Snežana Samadržić Marković izjavila je danas da se preduzimaju sve preventivne mere kako bi predstojeći fudbalski meč između Srbije i Italije 7. oktobra, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, prošao bez incidenata. Ministarka je na konferenciji za novinare posle održane 10. sednice Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja u sportu istakla da je, osim važnosti fudbalske utakmice koja će biti održana u Beogradu zbog plasmana naše reprezentacije u baraž, takođe važna i ukupna slika koja će iz Srbije otići u svet.

Ona je kazala da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije već mesec dana u kontaktu sa italijanskim kolegama, kako bi se prevencijom sprečili bilo kakvi incidenti, poput onih u Ðenovi u oktobru prošle godine.

Povezana vest:  PSŽ pušta Nejmara?

-Prodaja karata za taj meč je pod posebnom kontrolom Fudbalskog saveza Srbije, kako bi se što više prijatelja našeg sporta našlo na tribinama – istakla je ministarka i dodala da MUP Srbije preko posebno zaštićenih veza preduzima niz aktivnosti, između ostalog i na graničnim prelazima, kako bi se sprečio eventualni ulazak italijanskih huligana u Srbiju.

Samardžić Marković je predstavljajući zaključke sa sednice Saveta za sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja, rekla da je broj nasilnih slučajeva u sportu od aprila do sada opao za 10 odsto, ali da je povećan broj napada na službena lica i da je 25 odsto od svih napada na njih u vezi sa sportskim dešavanjima.

On je naglasila da postoji kontinuitet u radu Saveta da bi se nasilje svelo na minimum.

Povezana vest:  Fiorentina slavila protiv Sasuola

Ministarka je ukazala da je posle sastanka delegacije Srbije sa predstavnicima Evropske fudbalske unije (UEFA) u Beču, predsednik Mišel Platini uputio pismo predsedniku Vlade Srbije Mirku Cvetkoviću, koji je ujedno i predsednik Saveta, između ostalog, sa predlogom da se sprovede obuka redara kako bi im se, pored instrukcija i ovlašćenja, dala uputstva kako da se ta ovlašćenja instrumentalizuju.

Ona je podsetila da će 28. septembra otputovati u Strazbur, gde će se sastati sa Platinijem i francuskom ministarkom sporta kako bi se razgovaralo, između ostalog, o promeni Evropske konvencije za sprečavanju nasilja u sportu, a nova ideja je konvencija za nameštanje mečeva i nelegalno klađenje.

Govoreći o ostalim sportskim manifestacijama koje će se u narednom periodu održati u Srbiji – Evropsko prvenstvo za odbojkašice od 24. septembra do 2. oktobra i kontinentalni šampionat u rukometu za muškarce januaru iduće godine, ministarka je rekla da se ne očekuju veliki bezbednosni izazovi, ali da je reč o velikim sportskim priredbama u kojima se očekuje veliki broj stranih gostiju i navijača.

Povezana vest:  Toti postigao svoj 250. gol u Seriji A

Ministarka je rekla da je u MUP-u formirana jedinica za praćenje nasilja u sportu, koja ima kontakte na teritoriji cele Srbije.

Ona je napomenula i da je Predlog zakona o fizičkom i tehničkom obezbeđenju, čiji je Nacrt napravio MUP, u Vladi u proceduri, a pohvalila je i rad Nacionalnog informacionog fudbalskog centra za sprečavanje nasilja u sportu, koji je pooštrio kazne za slučajeve nedoličnog ponašanja i nasilja u sportu.