Aurelio_De_Laurentiis_Napoli

De Laurentis: Ukinuo bih Ligu šampiona i Ligu Evrope

Predsednik italijanskog kluba Napoli Aurelio De Laurentis izneo je za Sky Sport Italia svoje revolucionarne ideje koje se tiču Serije A, ali i evropskih takmičenja – Lige šampiona i Lige Evrope.

Holivudski mogul De Laurentis preuzeo je Napoli 2004. godine u trenutku kada je klub bio u bankrotu i u Seriji C. Taj isti Napoli danas, sedam godina kasnije, igra najjače klupsko evropsko takmičenje – Ligu šampiona.

Povezana vest:  Nejmar: Barselona je najbolja na svetu

-Ponovio sam italijanskom fudbalskom savezu već hiljadu puta da ovaj sistem Serije A ne može funkcionisati. Zašto ne smanjimo broj ekipa na 18, a zatim i do 16? Ja bih lično izbacio pravilo ispadanja kluba u niži rang takmičenja. Poslednjeplasirane ekipe bi, da se mene pita, platile neku „kaznu“ i ostale u ligi – rekao je predsednik Napolija.

Italijanska Serie A sastojala se od 16 klubova u nekoliko navrata kroz istoriju. Prvo je to bilo u razdoblju između 1934. i 1943. godine, a zatim od 1967-1988. Liga je tek 2004. povećana na broj od 20 klubova.

Povezana vest:  LIGA EVROPE, Sastavi grupa za takmičenje u Ligi Evropa

-Ja bih ukinuo Ligu Evrope koja ne donosi novac i za koju nema previše interesa, kao i Ligu šampiona koja donosi samo desetinu zarade koju bi mogli imati kada bi pokrenuli Evropsku super ligu. Takmičenje bi se sastojalo od 40 klubova, a uključivalo bi osam najboljih ekipa iz Španije, Nemačke, Italije, Engleske i Francuske – kaže De Laurentis.

Povezana vest:  LIGA ŠAMPIONA, Grupa A: Inter i Totenhem osigurali osminu finala

Predsednik Napolija osvrnuo se i na tešku situaciju Đan Pijera Gasperinija (Inter), kojeg je želeo videti i na klupi svog kluba ovog leta.

-Ja sam znao da ću ako dovedem Gasperinija morati čekati na rezultat jer je potreban proces prilagđavanja. Jedino što znam je da mu ne bi sudio nakon svega dve odigrane utakmice – zaključio je De Laurentis.